'We komen met respect voor de bevolking'

De belangrijkse fragmenten uit de speech van de Amerikaanse president George Bush, die hij uitsprak nadat gisternacht de eerste kruisraketten op Bagdad waren afgevuurd:..

'Op mijn bevel zijn geallieerde troepen begonnen met het aanvallen van geselecteerde doelen van militair belang, om Saddam Husseins mogelijkheden tot het voeren van oorlog te ondermijnen. Dit zijn de eerste stadia van wat een brede en gecombineerde campagne zal worden. (. . .)

'Alle mannen en vrouwen van de Amerikaanse strijdkrachten die nu gelegerd zijn in het Midden-Oosten: de vrede in een geteisterde wereld en de hoop van een onderdrukt volk hangen van jullie af. (. . .)

'Een campagne op het moeilijk begaanbare terrein van een land zo groot als de staat Californië, kan langer duren en moeilijker worden dan sommigen hebben voorspeld. (. . .)

'We komen naar Irak met respect voor de bevolking, voor haar grootse beschaving en voor de religieuze overtuigingen die ze aanhangt. We hebben geen ambities in Irak, behalve het wegnemen van een dreiging en het teruggeven van het landsbestuur aan zijn eigen volk. (. . .)

'Onze natie neemt met terughoudendheid deel aan dit conflict, maar ons doel is duidelijk. Het Amerikaanse volk en onze vrienden en bondgenoten zijn niet bereid afhankelijk te zijn van de genade van een misdadig regime dat de vrede met massavernietigingswapens bedreigt. We bieden die dreiging nu het hoofd met onze landmacht, luchtmacht, zeemacht, kustwacht en mariniers, zodat we er niet later mee worden geconfronteerd door de inzet van legers van brandweerlieden, politie en artsen in de straten van onze steden.

'Nu het conflict daar is, kan de duur ervan alleen worden bekort door resoluut geweld te gebruiken. En ik verzeker u, dit wordt geen campagne van halve maatregelen en we accepteren geen andere uitkomst dan een zege.

'Landgenoten, de gevaren voor ons land en de wereld zullen worden overwonnen. We zullen de tijden van gevaar doorstaan en door blijven werken aan vrede. Wij zullen onze vrijheid verdedigen. We zullen anderen vrijheid brengen. En we zullen zegevieren.

'God zegene dit land en eenieder die het verdedigt.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden