'We hebben te lang vertrouwd op goede wil van de Russen'

De ingezonden brieven van 12 mei.

Parade op het Rode Plein in Moskou, 9 mei.Beeld EPA

Het digitale kanaal NPO Nieuws zond zaterdagochtend de militaire parade in Moskou live uit. Een aantal volledig opgetuigde lanceerinrichtingen van de BUK-raket maakte deel uit van de onafzienbare optocht van militairen en legervoertuigen. De oorzaak van de ramp met vlucht MH-17 is kennelijk voor de Russische autoriteiten geen reden geweest om de nabestaanden van de slachtoffers te ontzien. Poetin moet dat geweten hebben.

We moeten in West-Europa nu eindelijk serieus werk gaan maken van het herstel van onze verdediging. Te lang hebben we vertrouwd op de goede wil van de Russen. Na het einde van de Koude Oorlog hebben onze opeenvolgende kabinetten zonder uitzondering elk jaar verder bezuinigd op Defensie. We geven nu nog slechts 1,1 procent van ons bnp uit aan het leger, terwijl men destijds binnen de NAVO had afgesproken dat er minimaal 2 procent aan Defensie zou worden uitgegeven.

Hopelijk beseft de regering nu eindelijk dat we ons niet kunnen veroorloven onze defensie nog verder te laten versloffen. Poetin heeft duidelijk aangetoond dat hij niet wacht tot West-Europa zijn verdediging weer enigszins op orde heeft.

Bovendien mogen we niet tot in de eeuwigheid vertrouwen op onze Amerikaanse bondgenoot. Als we zelf niets doen, dan zal de Amerikaanse belastingbetaler uiteindelijk besluiten geen dollarcent meer uit te geven aan de verdediging van die Europese freeriders. Er zal een machtsvacuüm ontstaan en dan hebben we in Europa een heel groot probleem.

Gosling Wiersma, Amsterdam

Peter Cohen

Wat heb ik mij geërgerd aan het artikel over Peter Cohen 'Wat nou verslaafd?' (Vonk, 9 mei). Het is duidelijk dat Cohen nooit in zijn directe omgeving heeft meegemaakt wat een drugsverslaving voor verwoestend effect heeft op de persoon zelf en de direct betrokkenen. Om dit te vergelijken met vioolspelen, is van een onvoorstelbare domheid.

Heleen Luyt, Ouderkerk a/d Amstel

Tabak

Bijlage Vonk, geheel aan drugs gewijd, was informatief en interessant. Maar sloeg op een punt de plank mis: nauwelijks een woord over de drug tabak, terwijl die verreweg de grootste schade veroorzaakt en een directe connectie heeft met ander drugsgebruik, zoals hasj. Niet te geloven dat zelfs de deskundigen aan deze gevaarlijkste drug voorbijgaan.

Fons Nijpels, Rotterdam

Samsonite als baarmoeder

De X-ray van de handbagagekoffer waarmee een vader uit Ivoorkust probeerde zijn 8-jarige zoon Spanje binnen te smokkelen, krijg ik niet van mijn netvlies. Ik moet steeds denken aan de echo van een verloskundige. Het Afrikaanse jongetje ligt doodstil in de foetushouding te wachten op een nieuw leven. De Samsonite als baarmoeder.

De keizersnede van de Spaanse douane zorgde echter voor een geforceerde bevalling. Een ongewenst kind. Geen abortus. Ik vertrouw op het mededogen van de Spaanse autoriteiten.

John ter Meer, Eindhoven

Dit zagen douanemedewerkers op de röntgenbeelden.Beeld anp

Beuken en eiken

Die arme meiden in Amersfoort. Door de bliksem geëlektrocuteerd. In Twente leerde ik in het Saksisch bij onweer: Eichen weichen, Buchen suchen. Vermijd eiken, zoek liever een beuk op. Waarom? Beuken wortelen oppervlakkig, eiken gaan diep. En de bliksem wil de aarde in. Wat was het voor soort boom, daar in dat park Randenbroek in Amersfoort?

Willem Hoogendijk, Utrecht

Sommer en Feyerabend

Evenals Martin Sommer wijs ik de met betrekking tot kennisverwerving geponeerde opvatting 'anything goes' van Paul Feyerabend af (O&D, 9 mei). Alleen door middel van wetenschappelijk gedisciplineerd denken, vrij van welke overtuiging dan ook, kan betrouwbare kennis worden verkregen. Deze kennis, veelal tevens nuttig, kan echter niet anders dan partieel zijn, aangezien de werkelijkheid die wordt onderzocht bij voorbaat gereduceerd wordt tot wat toegankelijk is voor wetenschappelijke rationaliteit.

Deze 'onvrijheid' van wetenschap verkies ik boven de ongebondenheid van het postmodernisme, zij het met de kanttekening dat ik een andere opvatting van Feyerabend onderschrijf. Hij stelt dat sprake kan zijn van rationaliteit die een vrij mens onwaardig is.

In mijn interpretatie gaat het daarbij om rationaliteit die ter wille van wetenschappelijke toegankelijkheid het in beginsel ongebonden denken zelf reproduceerbaar en stuurbaar maakt. Als illustratie hiervan noem ik Dick Swaabs uitspraak dat onze hersenen onze geest voortbrengen zoals nieren de urine.

Aan deze onze vrijheid bedreigende wetenschappelijke zienswijze heb ik de term 'informatisering' gehecht, daarmee (voor zover mij bekend) een nieuw woord in de Nederlandse taal en een nieuw begrip in het veld van wetenschap introducerend.

J.H. Galjaard, Haarlem

Eigen schuld dikke bult?

Heeft de 90-jarige van de Alphense gemeente wel een passende woning aangeboden gekregen, toen zijn trap-lift werd geweigerd? Of is dit onderdeel van de huidige politieke visie op de zorg, die met mooiere bewoordingen 'eigen schuld dikke bult' bedoelt, en moet ik straks tegen een patiënte met obesitas zeggen, als zij diabetes mellitus ontwikkelt, dat de medicatie helaas niet vergoed wordt, omdat ze het had kunnen zien aankomen met haar overgewicht?

Myriam Lipovsky, internist, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden