Dag in, dag uit

We hebben in de Tweede Kamer al theater genoeg

Vanavond is de eerste Nederlandse editie van het Correspondents' Dinner, waar minister-president Rutte zal proberen in een zo hilarisch mogelijke speech de spot te drijven met pers en politiek. Iets om naar uit te zien? Kom er maar in, Peter!

null Beeld Yules H. van Rees
Beeld Yules H. van Rees

'Het zou wat mij betreft het toppunt van kinderachtigheid zijn om de premier een avondje grappen en grollen te ontzeggen. Dat ga ik dus niet doen.

'Dit gezegd hebbende wil ik ook niet verbloemen dat ik eigenlijk liever geen grappen van de premier hoor. Ik hoor van hem liever de waarheid.

'Het lachen met Rutte is mij een beetje vergaan, mede door de affaires van het afgelopen jaar. Volkert, de Teevendeal, het gedoe rond de MH17: steeds moesten we de premier maar op de blauwe ogen geloven dat het wel goed zou komen, of dat het zo erg niet was. Ik zie liever een perscorps dat enige afstand houdt dan een perscorps dat een avondje gaat schuddebuiken.

Wat is dit?

Elke woensdag doet de satirisch bedoelde Volkskrantrubriek DIDU (Dag in Dag uit) een beroep op de expertise van Peter R. de Vries. Voor het geven van deze mening kreeg Peter R. de Vries 100 euro.

'Vroeg Rutte of Halina Reijn vanavond naast hem wilde zitten? O, nou ja, Halina Reijn naast je is nooit weg. De premier zal ongetwijfeld erg zijn best hebben gedaan en mensen met verstand van humor hebben geconsulteerd, maar ik vind dat hij het niet in zich heeft. Het is vaak een beetje gemaakt, hoe hij opereert. Het komt ingestudeerd over.

'Er zit wat dat betreft ook een afbreukrisico aan dit Correspondents' Dinner. Ik denk dat hij zich dat terstond heeft gerealiseerd.

'De man in de straat, die minder goed weet hoe het werkt in de publiciteit, zal het allemaal een stuk minder lollig vinden en zijn argwaan bevestigd zien: pers en parlement, het is één pot nat. Ik heb zelf wel eens van dichtbij gezien hoe Alexander Pechtold en Geert Wilders na afloop van een debat hartelijk met elkaar deden terwijl ze elkaar een kwartier daarvoor nog voor rotte vis hadden uitgemaakt. Dat stoorde mij toen wel.

null Beeld ANP
Beeld ANP

'Wat ik concludeer, is dat het er in de Tweede Kamer al theatraal genoeg aan toegaat en dat we dus niet zo'n evenement nodig hebben. Dat had ik gezegd als ik Rutte was: 'We hebben in de Tweede Kamer al theater genoeg. Daar laat ik het bij.''

undefined

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden