'We hebben het gedaan'

'Als die Duitser maar niet wint.' De jongeman - aan z'n bakkebaarden te zien een bouwer en dus een van de productiemedewerkers van Karakter - trekt er werkelijk een bezorgd hoofd bij, tussen de garderobe en het feestzaaltje in het Amsterdamse Grand-hotel....

Van onze medewerker

AMSTERDAM

In de zaal, waar een videowand staat opgesteld, maakt iemand de vergelijking met een voetbalwedstrijd. Duidelijk nog nooit in het stadion geweest. Een beetje voetbalwedstrijd duurt anderhalf uur en kent verschillende spannende periodes. Deze nachtelijke bijeenkomst duurt dik vier uur en kent maar een extatisch moment. Dat is om zes uur 's ochtends, en duurt even lang als de twee seconden waarin Sharon Stone zegt: The Netherlands. De regisseur, de producent en de belangrijkste acteurs zitten ginds ergens in de meute in de Oscarzaal. Een aantal acteurs, onder wie Tamar van den Dop, Betty Schuurman en de bijdehante Gottlieb-tweeling die samen de jonge Katadreuffe speelde, is present op de Oskarakternacht.

Het besloten feestje is een reünie voor de medewerkers van de film. Sommigen hebben sinds de opnamen alweer talloze klussen achter de rug. Een enkeling werkt zich nog elke dag uit de naad voor de verkoop en de promotie van de film.

Cameraploegen vullen de uren met in de weg staan en met het draaien van sfeershotjes en ongeinspireerde interviews. Een enkeling houdt bij hoe vaak iemand op het videoscherm een Oscar voor Titanic ophaalt. De Oscar voor de beste buitenlandse film is nummer negentien. Het duurt daar maar.

'Waarom zit die dikkop er doorheen te lullen?', vraagt Glenn, een van de twee party crashers. Zeker geen abonnee van Canal+, die de avond organiseert. Anders had hij beslist Jac. Goderie herkend, de filmpresentator die heeft aangekondigd nooit meer op tv te verschijnen als Karakter de prijs niet krijgt. Hoe dan ook, er valt vannacht dus alleen maar iets te winnen.

Tegen zessen staat Jack Nicholson, ook al zo'n verrassende winnaar maar niet heus, eindeloos te talmen. Na hem beent eindelijk Sharon Stone door het afzichtelijke decor.

Een uurtje later hebben we producent Laurens Geels mobiel aan de lijn, als hij 'over het rode tapijt' het Oscargebouw verlaat: 'We hebben het gedaan.' Geen Nederlands nieuwsbulletin waarin zijn film daarna niet genoemd wordt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden