We hebben een Poetin nodig om printerland te hervormen

Denkfouten in hedendaags ontwerp gefileerd door innovatie-expert (en cabaretier) Jasper van Kuijk. Deze week: printers

Waarom moet een printer zoveel knoppen hebben? Beeld anp

In navolging van Turkije, Rusland en Amerika wordt het tijd dat ook Nederland een sterke man krijgt. Of een sterke vrouw, dat maakt niet uit, als ze maar bereid is met strakke hand het ict-landschap te hervormen. Autocratie is de enige weg die ons rest naar fatsoenlijk functionerende printers.

Computers hebben ons veel gebracht: instantcommunicatie met de andere kant van de wereld, toegang tot een onnoemelijke hoeveelheid data (en kattenfilmpjes) en de absolute wanhoop als je probeert een dubbelzijdig A3'tje te printen op een willekeurige kantoorprinter. Als zelfs de Nederlandse Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft in een hilarisch betoog op zijn website moet bekennen dat hij het installeren van printers heeft opgegeven en voortaan alles wat geprint moet worden aan zijn secretaresse mailt, weet je dat het ongemak zulke proporties heeft aangenomen dat het volk klaar is voor een revolutie.

Alleen een sterke leider kan het meerpartijensysteem rond printers hervormen. De voorkeuren voor een printopdracht kunnen meestal worden ingesteld via minimaal drie dialoogschermen: de printerdriver van de leverancier, het standaard dialoogscherm van het besturingssysteem, óf - zoals bij Adobe Photoshop - het 'geavanceerdere' dialoogscherm van de maker van de software van waaruit je print. Met een beetje pech wenst je geavanceerde kantoorprinter óók nog een stukje inspraak.

Al deze dialoogschermen hebben invloed op jouw printopdracht, maar het is niet duidelijk wanneer welke instellingen voorrang krijgen en welke er actief zijn. En omdat de dialoogvensters allemaal verschillen is wat in het ene venster een nietszeggend vinkje is, in het andere geval een printtechnische doomsday-knop. Uiteraard is de instelling 'dubbelzijdig' per definitie onvindbaar. Mocht je uiteindelijk alles op orde hebben, dan is daar altijd nog de knop 'pagina-instellingen' om alles te wissen of nét anders in te stellen.

Dus tijd voor iemand die een eind maakt aan de printtechnische inspraak en conflicten en die met een ISO-standaard of oekaze ervoor zorgt dat ook Nobelprijswinnaars kunnen printen. Tijd voor een Lord of the Prints. Take back control! Viva la reprodución!

Jasper van Kuijk op Twitter: @jaspervankuijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden