We hebben allemaal reden om boos op Teeven te zijn

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 20 mei 2017.

Fred Teeven. Beeld anp

Brief van de dag: Wijkagenten vangen geen boeven

Het probleem dat het voorpagina-artikel 'Agenten: georganiseerde misdaad heeft vrij spel' (18 mei) aankaart, bestaat inderdaad al langer dan de vorming van de Nationale Politie.

Het is begonnen met de bestuurlijke dominantie na de vorming van de 25 politieregio's in 1995. De grote korpsbeheerders met hun regionale colleges met burgemeesters zijn de dienst gaan uitmaken bij het optuigen van wijkteams en wijkagenten.

Dat ging ten koste van gekwalificeerde recherchediensten. De prioriteit van bestuurders lag en ligt nog steeds overwegend bij zichtbare en overlastgevende criminaliteit, want daar worden zij door hun burgers op aangesproken. De meeste politiechefs richten zich sindsdien op die politiek-bestuurlijke realiteit, in de wetenschap dat hun loopbaan daar wordt bepaald en niet door het Openbaar Ministerie.

De oriëntatie op opsporing ligt op managementniveau dan ook niet voor de hand. De niet-zichtbare georganiseerde criminaliteit heeft bestuurders lange tijd nauwelijks geboeid, want daar hadden zij (toen) nog geen last van. Ondanks signalen tijdens en na de IRT-enquête dat georganiseerde criminaliteit een economische tegenmacht zou gaan vormen, werd tot op heden de nadruk gelegd op wijkgericht werk als panacee tegen alle kwalen. Goed om te lezen dat een der burgemeesters wil kiezen voor meer rechercheurs (die er niet zijn) in plaats van wijkagenten, alleen wordt die keuze twintig jaar te laat gemaakt. Dat de wal het schip zal moeten keren is jammer, maar helaas onvermijdelijk.

Henk Jansen, oud-commissaris van politie, hoofd regionale recherche Rotterdam

iWijntje?

Trainer-coach Niko Stammes maakt ons deelgenoot van zijn vreugde over zijn keuze geen alcohol meer te drinken (O&D, 18 mei). Ik ben blij voor hem. Waar ik me aan stoor is dat er na de hetze tegen roken nu een hetze gevoerd gaat worden tegen alcoholgebruik.

Dat de auteur familieleden en vrienden verloor door alcoholgebruik is triest, maar ik veronderstel dat er in het onderhavige geval sprake is geweest van alcoholmisbruik, als je voor je 60ste overlijdt aan de drank. Inderdaad, wie elke dag een halve liter cognac of wodka wegdrinkt, is zéér ongezond en onverantwoord bezig.

En inderdaad, op weekendborrels, feestjes en gezellige avondjes wordt men wat losser en vrolijker met een glaasje op. Als ik 's avonds twee glaasjes rode wijn drink voel ik me senang. So what? Alcohol is een genotsmiddel. Je kunt wel overdreven gezond leven en je allerlei dingen ontzeggen, maar als je vervolgens op latere leeftijd kwijlebabbelend in een verzorgingsflat wordt opgenomen, dan is dat op z'n minst een wrang eindpunt van het leven.

Eerder schreef Hayat in het Magazine van 13 mei over de drankcultuur. Ze bedankt voor drank. Ik vermoed dat dit een islamitische achtergrond heeft, en dan is de aversie van Hayat tegen het alcoholgebruik te verklaren.

J.W. Nieuwpoort, Alkmaar

Fred Teeven

Terecht zijn de strafrechtadvocaten woedend op Fred Teeven die, naar nu blijkt uit een recent interview in De Groene, wilde bezuinigen op de gefinancierde rechtsbijstand om de verdediging van verdachten te frustreren (Ten eerste, 19 mei). Maar niet alleen zij hebben reden tot woede, we hebben daar allemaal reden toe.

De in 2013 door Teeven aangekondigde extra bezuiniging van 85 miljoen op de gefinancierde rechtsbijstand vormde het startschot voor een ingrijpende versoberingsoperatie, met vergaande consequenties voor alle minder draagkrachtige rechtzoekenden én hun advocaten.

De afgelopen jaren hebben veel advocaten met een sociale praktijk hun kantoor gesloten of zijn zich gaan richten op een andere doelgroep, omdat het financieel niet meer lukt en Den Haag nog maar weinig toekomstperspectief biedt.

Voor de minder draagkrachtige rechtzoekenden wordt het gaandeweg steeds moeilijker een deskundige advocaat te vinden die bereid is te werken op basis van toevoeging. De gevolgen daarvan mogen niet worden onderschat. Als iemand die zijn baan of uitkering kwijtraakt geen deskundige rechtsbijstand krijgt, kunnen de problemen zich snel opstapelen, tot een woninguitzetting aan toe. Met dank aan Teeven, die altijd de rechtsstaat zo hoog in het vaandel had.

De nieuwe regering wachten forse herstelwerkzaamheden.

Marleen van Geffen, Advokatenkollektief Oost, Amsterdam

Bangig GroenLinks

Ik ben erg geschrokken van de reacties van de politieke partijen op de hoofddoekjes bij de politie (Ten eerste, 19 mei). Dat GroenLinks niet eens wil reageren komt waarschijnlijk doordat de partij zo bang is geworden van de media-aandacht van afgelopen week dat ze er toch eerst wat langer over wil nadenken. Als dat maar niet afdoet aan haar daadkracht.

Ik kan me haast niet voorstellen dat de overige partijen geloven wat ze zelf zeggen. Een divers korps wordt toegejuicht, laat D66 weten, maar hoofddoekjes toestaan gaat toch een stap te ver. Alsof moslima's even hun hoofddoekje kunnen afdoen als ze het uniform aantrekken. Dit leidt dus tot een gebrek aan moslima's bij de politie.

Daarnaast moeten we niet ineens gaan doen alsof agenten hun eigen identiteit verliezen tijdens het politiewerk. Er zullen altijd verschillen zijn tussen de blanke man en de Surinaamse vrouw. Het verschil in mensen maakt ons juist uniek.

Sandra van Engelenburg, Rotterdam

Opperwezen?

Mag ik de hoofdcommissaris van Amsterdam erop wijzen dat er toch wel wat twijfel is over het bestaan van een opperwezen en al helemaal over de vraag via welke religie dat zich openbaart.

Kortom, het dragen van een specifiek religieus symbool wordt door de een gezien als een bevestiging van iemands overgave, voor de ander is het beledigend, lachwekkend of toont het een gebrek aan gezond verstand.

En dat laatste, gezond verstand, waarheidsvinding en het kunnen waarnemen van situaties zoals die zijn, is misschien wel de belangrijkste eigenschap voor een agent. Laten we de discussie een keer omdraaien: wat ben je een goed (religieus) mens als je de publieke zaak dient. En zeker als dat gepaard gaat met het enorme persoonlijke offer van het dragen van een pet in plaats van een hoofddoek, keppeltje of tulband.

Sytze Veldkamp, Amsterdam

Gezagsdrager

Een gezagsdrager draagt gezag, geen hoofddoek.

Henk Grootenboer, Soesterberg

Grondwet boven alles

Hoofddoekjes bij de politie of niet? In die discussie mis ik een belangrijk argument. De Nederlandse rechtsstaat is gebaseerd op de fundamentele regel dat de Grondwet boven alles gaat. Wanneer een hoofddoek, kruisje of keppeltje betekent dat de drager de Koran, Bijbel of Thora belangrijker vindt dan de Grondwet, dan is die drager ongeschikt om de rechtsorde te handhaven.

Thomas de Boer, Groningen

Ontslaan, die man

Eigenlijk verdient politiechef Aalbersberg ontslag. Met zijn voorstel om religieuze symbolen zoals hoofddoeken bij de politie toe te staan, onthult hij immers dat hij de neutraliteit van de politie wil opheffen.

Hij omschrijft zijn voorstel weliswaar in modieuze termen als het streven naar diversiteit, maar feitelijk is het een directe aanval op de seculiere rechtsstaat. Burgers hebben de overheid met een machtsmonopolie bekleed.

Derhalve dienen leden van een gewapende macht als de politie door hun uniform te tonen dat zij voor alle burgers de wet op dezelfde manier zullen handhaven en dat hun privéopvattingen (politiek en religieus) bij het uitoefenen van die taak irrelevant zijn.

Wie daar anders over denkt, hoort niet bij politie, justitie of de krijgsmacht thuis.

G.C. Molewijk, Amsterdam

Domweg gelukkig in Ede

De gelukkigste mensen wonen in Ede, bleek uit de nieuwste versie van de Atlas voor gemeenten (O&D, 19 mei). Waarom? Omdat daar de tijd stilstaat. Zo werden we afgelopen week door de gemeente Ede geïnformeerd over het gebruik van de pmd-kliko (plastic, metalen verpakkingen en drankkartons).

De schonebuurtcoach (ik verzin dit niet) adviseert: doe de plastic verpakkingen en drankpakken even in een sopje dat je toch al maakt voor bijvoorbeeld de afwas. Zo blijft je kliko lekker fris. Hoezo 2017?!

Jet Proost, Bennekom

Kickende artsen

Regelmatig volg ik berichtgeving over de bevindingen van het CPB. Dit keer (Ten eerste, 19 mei) lees ik het bericht: 'Overheid verkwist miljarden in de zorg.' Daarin wordt ook de Da Vinci-robot genoemd, die 'wel 1,8 miljoen euro' kost. Volgens het CPB zitten de voordelen vooral tussen de oren van artsen die kicken op de nieuwste technologische snufjes.

Ik heb zelf afgelopen woensdag via de Da Vinci-robot een openbuikoperatie ondergaan, die handmatig een fikse buikwond geeft en waarvoor je vier tot vijf dagen opgenomen moet worden.

Nu kon ik de tweede dag alweer naar huis. Ik voel me goed, heb amper bloedverlies. Ik heb geen pijn, heb slechts vijf kleine dichtgeplakte sneetjes, waarvan er vier al geen pleister meer nodig hebben. Dat is dankzij deze technologie!

Wat me verder opviel is dat het CPB stelt dat handmatige verwijdering van een prostaat net zo goed gaat als met een robot. Hoe weet het planbureau dat zo zeker?

Ik vind het een gerenommeerde organisatie als het CPB onwaardig om met de insinuerende opmerking te komen dat de Da Vinci-robot weinig of geen verschil zou maken en een speeltje van kickende artsen zou zijn.

Dat doet geen recht aan een optimaal herstel van patiënten en zéker niet aan de expertise van de betreffende artsen.

Beppie Wouters-van de Weert, Soest

VVD-voorzitter gezocht

Als Jorritsma VVD-voorzitter Keizer vorige week nog kwalificeerde als een 'fantastische voorzitter' en Rutte het vertrek omschrijft als een 'verlies', terwijl Van Rey in Roermond waarschijnlijk de horlepiep danst, dan hoopt iedereen dat met een nieuwe voorzitter de rust terugkeert in de partij.

Om die rust te waarborgen zou de VVD bij het zoeken naar een nieuwe voorzitter maar beter contact kunnen opnemen met een gerenommeerd uitzendbureau.

Ed van Riel, Vlissingen

Henry Keizer. Beeld anp

Geertloos

Vindt u het ook zo fijn dat Wilders al meer dan twee maanden nauwelijks in het nieuws is geweest? Wat een verademing! Ik hoop dat de Volkskrant dit nog maanden weet vol te houden

Jan Groot

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden