'We gaan niet aan het blikvoer'

Ruim de helft van de huishoudens met een middeninkomen heeft grote problemen om rond te komen, zo werd zondag bekend....

Naam: Gerard (33), Yvonne (36), Hugo (5) en Isa (11 maanden) Beijkirch.

Inkomen: 1850 euro netto

'We hebben binnenkort een bruiloft, daarom hebben we vandaag voor iedereen nieuwe kleren gekocht. Maar normaal gesproken doen we dat nooit. Dat is gewoon veel te duur. Isa draagt nu schoenen die van Hugo geweest zijn.

'Sinds we kinderen hebben en vooral sinds de euro is ingevoerd, hebben we overal op moeten bezuinigen. We hebben geen krant meer, de sportschool hebben we opgezegd, muziekschool is verleden tijd. Ook kleinere dingen zoals met de auto naar de stad gaan, doen we niet meer. We gaan nu op de fiets, want voor dat parkeergeld kun je weer iets kopen.

'Op vakantie zijn we al jaren niet meer geweest. Ja, een keer met de stacaravan van familie op de camping. We gaan nooit echt uit eten. Even hebben we nog met de gedachte gespeeld een huis te kopen, maar dat is inmiddels volstrekt onmogelijk. Met kinderen kun je je die financi onzekerheid niet veroorloven.

'Na onze vaste lasten houden we zo'n vijfhonderd euro over, maar daar redden we het niet mee. Een spaarpotje? Nee, hebben we niet. Een kasboekje houden we al lang niet meer bij. Daar word je alleen maar droevig van.

'Soms wil je wel eens gewoon iets voor jezelf kopen of met z'n tweetjes uit zonder je schuldig te voelen. Maar wat niet kan, kan niet. Gelukkig kunnen we nog wel gewoon gezond eten. Daar zouden we ook nooit op bezuinigen. Een enkele keer ben je gedwongen een pizza te eten, maar we gaan niet aan het blikvoer.'

Naam: Lotte Meijerink (28 jaar)

Inkomen: ongeveer 1600 euro netto per maand.

'Mijn vriend en ik moeten oppassen, terwijl ons gezamenlijk inkomen zelfs boven modaal is. Het wilde leven van vroeger is er niet meer bij: theater, de bioscoop, weekendjes weg, wintersport, dinertjes buiten de deur. Het kan niet meer allem, alles is duurder geworden en ik merk dat ik steeds minder overhoud na het betalen van mijn vaste lasten. Zeker nu wij een huis hebben gekocht. Op een gegeven moment kwamen mijn vriend en ik tot de conclusie dat er bezuinigd moest worden, maar we wisten eigenlijk niet hoe. We komen allebei uit een gezin waar altijd alles kon.

'Je merkt dat het normaler wordt om te zeggen dat je geen

geld hebt. Iedereen begrijpt het als je op een avondje stappen verstek laat gaan. Ik lever ook persoonlijke dingen in, zoals bezoekjes aan Lotte Meijerink de schoonheidsspecialiste en mijn masseur.

'Ik maak me niet elke maand vreselijk zorgen om mijn financi maar als mijn wasmachine nu stuk gaat, moet ik wel een maandje rood staan. Over de toekomst kan ik wel eens wakker liggen. Als er kinderen komen, heb je meer kosten en moet je inleveren omdat je minder gaat werken. Dan wordt het echt lastig.'

Naam: Anita Reerink (36)

Inkomen: 1500 euro netto

'Het leven bestaat uit allemaal lolly's en ik probeer er zo min mogelijk te nemen. Vakanties, uit eten gaan, mooie kleren en spullen voor in je huis: dat noem ik allemaal lolly's. Het vergt wel een ijzeren discipline om al die leuke dingen niet te doen, maar ik kan het me vanwege mijn vaste lasten gewoon niet veroorloven.

'Alles is zo duur geworden sinds de invoering van de euro. Dat geldt voor mijn dagelijkse benodigdheden, maar ook voor mijn bestaan als ondernemer. Ik verkoop oude prenten in mijn eigen winkel. Mijn klanten hebben het moeilijker dan een paar jaar geleden, dus die bezuinigen op kunst. Daardoor gaat het met mijn zaak slechter en moet ik beknibbelen.

'Op vakantie ga ik niet meer, ik heb een zang-en computercursus voor volgend jaar afgezegd en de horeca boycot ik gewoon. In restaurants Anita Reerink en cafe¿ kom ik niet meer. In plaats daarvan nodig ik nu vrienden bij me thuis uit voor etentjes.

'Al met al ben ik constant bezig om de eindjes aan elkaar te knopen. Ik lig er soms zelfs wakker van. En dan ben ik, godzijdank, nog alleenstaand. Ik kan me niet voorstellen dat hele gezinnen moeten rondkomen van mijn inkomen. Of zelfs minder.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden