'We gaan de strijd nu opvoeren'

Het Griekse parlement begint vandaag aan cruciaal debat over omstreden economische hervormingen. Vakbonden en actiegroepen organiseren grote stakingen.

MESSOLONGI - 'Nee, nee, gaat u alstublieft niet met de lift!' De hotel-receptionist gebaart vanachter zijn balie naar de metalen liftdeuren. 'De werknemers van het elektriciteitsbedrijf staken en de stroom kan elk moment uitvallen. Straks komt u tussen twee verdiepingen vast te zitten.'

De stroomstaking is de nieuwste vorm van verzet tegen de ingrijpende economische hervormingen die de Griekse regering probeert door te voeren. De werknemers van het elektriciteitsbedrijf protesteren tegen de aangekondigde privatisering van hun onderneming, en de verlaging van hun lonen en pensioenen. De arbeiders staken afwisselend in verschillende elektriciteitscentrales. Het bedrijf kondigt dagelijks op zijn website aan waar en hoe laat de stroom zal uitvallen.

Kort na de waarschuwing van de receptionist floept inderdaad, precies op het aangekondigde tijdstip, het licht uit in het hotel. Het grote plasmascherm in de lobby gaat op zwart, en ook het gezoem van de airconditioning valt weg. 'Wie zegt dat wij Grieken niet georganiseerd zijn?' lacht een bebaarde gast.

De stroomstaking voert de spanning op in Griekenland. Want het land balanceert al enige tijd op de rand van een faillissement en wordt overeind gehouden door miljarden euro's aan noodleningen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. In ruil voor die miljarden moet de Griekse regering drastisch bezuinigen, de belastinginkomsten opvoeren en de economie liberaliseren. Premier George Papandreou stuit daarbij op hevig verzet.

In Papandrou's socialistische partij, die een kleine meerderheid heeft in het parlement, zijn veel volksvertegenwoordigers woedend over de 'liberale' hervormingsplannen. De premier herschikte onlangs, om de tegenstanders in de partij tegemoet te komen, zijn kabinet. De komende dagen staat de premier voor de opgave de hervormingen door het parlement te loodsen.

Twee parlementariërs van Papandreou's partij hebben al aangekondigd dat zij tegen de plannen zullen stemmen. En militante actiegroepen zijn van plan het parlementsgebouw te omsingelen. 'De grote slag begint nu', kopte de linkse krant Eleftherotypia zondag. De vakbonden hebben voor dinsdag en woensdag grote stakingen en demonstraties aangekondigd. 'We gaan de strijd opvoeren', zegt Nikos Fotopoulos, leider van de bond van elektriciteitsarbeiders.

Ondanks al het verzet is de verwachting dat Papandreou het overgrote deel van de hervormingsplannen door het parlement zal krijgen. Want ook zonder de twee tegenstemmers heeft zijn socialistische partij een meerderheid van drie zetels. De echte complicaties zullen mogelijk later komen, als de regering de plannen daadwerkelijk moet uitvoeren. Deskundigen betwijfelen of de Griekse politici de komende tijd meer daadkracht zullen tonen. 'Papandreou wil de hervormingen eigenlijk niet', zegt Manos Matsaganis, docent economie aan de Athens University of Economics and Business. 'Als je ergens niet in gelooft, is het moeilijk om het uit te voeren.'

De tegenstanders van de hervormingen geven de strijd nog niet op. Op het hoofdkwartier van de bond van elektriciteitsarbeiders in Athene beent vicevoorzitter Kostas Koutsodimas door de gang. Aan de muur hangt een plakkaat waarop de minister van financiën is afgebeeld als een aapje aan de leiband van het IMF.

Uit een berg paperassen op zijn bureau diept hij een pamflet op waarin het standpunt van de stakers wordt uitgelegd. Koutsodimas: 'De regering dreigt een waardevol publiek bezit te verkwanselen onder druk van buitenlandse geldschieters. Maar wij zullen dat niet accepteren. We blijven ons verzetten, totdat de regering de privatisering afblaast.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden