We bulken van het geld

Nog een paar dagen te gaan en we mogen stemmen. Zal er tot die tijd één lijsttrekker zijn die het over stil, groen en mooi gaat hebben?

Malou van Hintum


Misschien een lijsttrekker van zo’n partij die het moet doen met kraampjes op de markt, en niet uitgenodigd wordt voor de grote debatten op televisie en radio. De grote onderwerpen zijn geld – daar hebben we stelselmatig te weinig van – en vreemdelingen: daarvan zijn er te veel.

Riedeltje
Elke partij maakt zijn eigen riedeltje op deze twee basisthema’s, maar niemand die nou eens gewoon zegt dat we samen bulken van het geld, crisis of geen crisis, en dat we die vreemdelingen nu en straks hard nodig hebben om werk te doen waar de gemiddelde autochtoon zijn bed niet voor uitkomt. Niet passend, te zwaar, te vies, te slecht betaald.

We hebben geld genoeg om eerlijke handel te betalen en een diervriendelijke veeteelt te bekostigen. We hebben ook geld genoeg om onze huizen van schone energie te voorzien. In plaats daarvan geven we ons geld uit aan meer van hetzelfde: meer afval, meer verspilling en meer lawaai. Terwijl we juist zouden moeten koesteren wat schaars is: groene open ruimten, echte bossen, gebieden met moerassen, meertjes en kwelders.

Parkeerplaatsen
Nederlanders vliegen de wereld rond, eisen twee parkeerplaatsen voor hun auto’s en hebben een computer voor elk gezinslid. Allemaal materiële rijkdom, maar wat een armoede staat er tegenover! Nog zelden is het helemaal donker, zowat nergens is het een paar uur per etmaal echt stil, en de hele infrastructuur wordt gedomineerd door de asfaltmaffia.

Ook het ‘mooi’ komt er maar bekaaid vanaf. Terwijl er veel meer geld naar kunst, muziek, literatuur en filosofie zou mogen. Bezuinigen op alles wat de mens verheft, is kortzichtig en belachelijk. Goed samenleven vraagt om vrije denkers, om kunstenaars met woorden, beelden en klanken die gewone mensen als u en ik verleiden eens wat dieper te denken en verder te reiken dan de hypotheekrente-aftrek, de AOW-leeftijd en de kilometerheffing.

Je zou verwachten dat een welvarende samenleving haar geld benut om het schone en mooie te bevorderen, en dat politici erover nadenken hoe ze dat kunnen faciliteren. In plaats daarvan zijn we overgeleverd aan boekhouders: een procentje erbij of eraf, een maandje korter of langer aan het werk. Heel jammer. Er zou zoveel meer in Nederland kunnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden