Lezersbrieven12 december 2018

We beseffen niet hoeveel er straks duurder zal worden na de btw-verhoging

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 12 december.

Ook de btw op fietsreparaties gaat omhoog.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: btw-verhoging

Ik heb gehoord dat de Eerste Kamer nog moet beslissen of de van 6 naar 9 procent verhoging van het lage btw-tarief doorgaat. Op 11 december bespreking, 18 december wordt er gestemd. Wat ik nu niet snap, is dat er over de afschaffing van de dividendbelasting een grote tegenbeweging op gang is gekomen, maar dat bij de btw-verhoging slechts een paar waarschuwingen en andere voorstellen worden genoemd.

Intussen heb ik gemerkt dat veel mensen niet goed weten wat allemaal onder dat lage btw-tarief valt: alle levensmiddelen (van basis tot luxe), ons water, boeken, de kapper, de fietsenmaker, theaterkaartjes, horeca... en dan heb ik vast nog niet alles genoemd. Moeten we nu echt wachten tot het in januari te laat is, wanneer mensen beseffen dat hun dagelijkse boodschappen een stuk duurder zijn geworden?

Waarom ik me zorgen maak? Ik heb een ambachtelijke (biologische) banketbakkerij. Ik zal mijn prijzen moeten verhogen, maar tegen mijn zin. Mijn producten zijn al duurder dan die in de supermarkt, nu moet ik nog duurder worden.

Misschien kunnen we de leden van de Eerste Kamer ervan overtuigen dat ze deze btw-verhoging niet moeten accepteren.

Bettina Loose, Amsterdam

Herten

Vandaag hoorde ik elk half uur via de radio hoe het gesteld was met het afschieten van de herten in de Oostvaardersplassen en dat er al één geschoten was. Of het wereldnieuws is.

De hele dag door verslag van een (door de rechter getoetste) handelswijze die volstrekt normaal is bij alle beheerde natuurgebieden in Nederland. Daar worden wij toch ook niet elk half uur over geïnformeerd? Zo kun je de boel ook enorm opblazen.

Hans van der Heiden, Zevenaar

Waarom nu wel?

Ook het NOS-Journaal verlaagt zich tot stemmingmakerij door beelden te tonen van het doden van herten in de Oostvaardersplassen. Wanneer volgen de beelden van de Veluwe en de duinen waar al jaren jacht wordt gemaakt?

Marly Smeenk, Lelystad

Vuurwerkvrij

Veiligheid en beperking van overlast, twee zaken waarin voor de overheid een belangrijke rol is weggelegd. Vuurwerk afsteken is een evidente bedreiging van de veiligheid én veroorzaakt veel overlast (Voorpagina, 11 december). Vuurwerk is een landelijke aangelegenheid en het zou dan ook voor de hand liggen dat de landelijke overheid hierin stappen maakt. Een gezaghebbend orgaan als de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) pleit hier ook voor. Maar wat doen onze slappe bestuurders? Die leggen de bal neer bij de burgers. Zoekt u het maar uit met uw buren in uw wijk. Wat een gotspe.

Een stap in de richting van een landelijk verbod zou logisch zijn geweest. Maar als onze bestuurders dat om electorale redenen niet durven, zou het aanwijzen van afgelegen zones waar nog wel vuurwerk afgestoken mag worden toch meer voor de hand liggen. Meer dan de heilloze weg om tal van buren met uiteenlopende opvattingen het in een woonwijk zelf te laten oplossen.

Jan Hollebeek, Apeldoorn

Klimaattop

Ik lees dat er twintigduizend mensen deelnemen aan de Klimaattop in Katowice (Ten eerste, 1 december). Vliegtuigen die twintigduizend mensen heen en weer vliegen naar Katowice; cateraars en hotels voor twintigduizend mensen. En, niet te vergeten, de wereldpers is er ook. Wat een CO2-uitstoot voor het opstellen van regels die uiteindelijk op een paar A4’tjes kunnen en waar ieder land in de wereld zijn eigen draai aan moet gaan geven om de afspraken na te komen.

Heden ten dage is er toch de mogelijkheid van videoconferentie? Wat dit aan belasting voor een gezond leefklimaat kost, daar hoor je niemand over.

A.H. van Heeren, Dordrecht

Kosten Brexit

In het artikel ‘De stemming die May niet kon winnen’ (Ten eerste, 11 december) wordt zijdelings in een kader genoemd dat een harde Brexit Nederland op korte termijn 1,6 miljard euro kost omdat de Britten stoppen met betalen.

In ieder bedrijf en huishouden is het normaal dat, als de inkomsten verminderen, je uitgaven navenant moeten afnemen, maar zo werkt dat niet in Brussel. Daar verhogen ze gewoon de kosten voor de burgers en hoef je niet verder na te denken. Wanneer worden onze gekozen vertegenwoordigers wakker?

Rob Kuipers, Bovenkarspel

Diversiteit

De politie doet haar stinkende best een goed diversiteitsbeleid te voeren (Ten eerste, 10 december). Misschien eens op de koffie gaan bij de NS? Daar zie ik dagelijks machinisten en conducteurs (m/v/x) in alle soorten, maten en kleuren, van uiteenlopende leeftijden en zo te horen uit diverse hoeken en gaten van Nederland en de rest van de wereld. Dat geeft letterlijk en figuurlijk een extra tintje aan mijn vele treinreizen.

Alexandra Barendrecht, Zwolle

Overkill

Eén ‘Speld’ vind ik vaak leuk, soms om te grinniken, soms hilarisch en soms helemaal fout. Maar twee pagina’s zoals dinsdag (V, 11 december) is overkill. Hier geldt, denk ik, hoe minder, hoe lekkerder!

Inge Hartlief, Tilburg

Kees Verkerk

Prachtige columnist die Peter Winnen! En nog een scoop ook (Sport, 11 december). Dat Kees Verkerk vernoemd is naar een paard, een draver, naar een werkelijk succesvolle draver... Een heerlijk begin van mijn dag!

Ludo GrégoireLeiden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden