WC

Op zaterdag mocht de afzwaaiende vertegenwoordiger der werkgevers, tevens invloedrijkste lobbyist van het land, zijn ideeën over politiek en maatschappij ontvouwen in de krant die vroeger, lang geleden, van de arbeidersbeweging was. 's Mans visie laat zich als volgt samenvatten: alles is de schuld van de lapzwansen van de politiek, Diederik Samsom is een dead parrot en morele vraagstukken zijn het probleem van zijn achterban niet.

Op dezelfde dag takelde de krant die van de zakenlieden en de ondernemers is een onwelriekend zaakje boven water rond diezelfde vertegenwoordiger der werkgevers, tevens voormalig badkuipen- en wc-pottenverkoper. Het Financieele Dagblad smeerde dit zaakje uit over drie pagina's en wijdde er een commentaar aan waarin de begrippen 'onbegrijpelijk' en 'pijnlijk' een prominente rol spelen. Het moet een verwarrend weekend zijn geweest voor de top van VNO-NCW.

Bernard Wientjes, onthulde het FD zaterdag, is in zijn dagen als badkuipkoning betrokken geweest bij verboden prijsafspraken tussen sanitairfabrikanten. De krant was gestuit op een negen maanden oud, onopgemerkt arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

In 2004 rolde de Europese Commissie een Europabreed kartel van sanitairfabrikanten op en deelde miljoenenboetes uit. Bij Villeroy & Boch, een van de beboete bedrijven, was Wientjes tot 2005 bestuurder, verantwoordelijk voor de badkamerafdeling. Hij kwam bij Villeroy terecht toen dat Ucosan overnam, het familiebedrijf waarvan Wientjes jarenlang directeur en enig aandeelhouder is geweest.

Gedurende de jaren negentig kropen ook in Nederland de wc-types stiekem bij elkaar. Ze naaiden hun klanten door met concurrenten af te spreken wanneer ze welke prijsverhogingen zouden doorvoeren. De Europese Commissie kon hardmaken dat in Nederland de illegale activiteiten zijn doorgegaan tot 1999. Maar omdat dit type criminaliteit na vijf jaar verjaart en Villeroy & Boch pas in 2005 werd aangeschreven door de Europese Commissie, zijn er geen boetes uitgedeeld voor de klantenoplichterij in Nederland.

Als het FD de kwestie aan Wientjes voorlegt, ontspint zich een dialoog van een perfect georganiseerde ongerijmdheid.

Krant: Ucosan en Villeroy & Boch hebben zich volgens het arrest in uw bestuursjaren schuldig gemaakt aan verboden kartelafspraken. Dan had u toch een bestuurlijke verantwoordelijkheid?

Wientjes: 'Nee. Ik weet nergens van. Je moet de persoon van de rechtspersoon onderscheiden.'

Krant: 'Volgens het arrest heeft Ucosan in de tijd dat u daar mede-eigenaar en directeur van was verboden activiteiten gepleegd.'

Wientjes: 'Dat is niet waar. Er is geen boete opgelegd.'

Krant: 'Omdat de geconstateerde verboden activiteiten zijn verjaard.'

Wientjes: 'Dat zijn van die juridische dingen.. Er is geen boete geweest, [...] dus er is niks verkeerds gedaan.'

Het is een interessante opvatting: proletengedrag dat verjaard is, is geen proletengedrag. Om te persisteren dat het niettemin proletengedrag blijft, 'dat zijn van die juridische dingen'. Die opvatting verklaart mogelijk de opmerkingen van Wientjes in de Volkskrant zaterdag. Daarin beklaagt hij zich eerst omstandig over de kwaliteit van de politiek ('Het is een rommeltje'), om vervolgens elke verantwoordelijkheid af te wijzen voor morele kwesties die hij als werkgeversvoorman had kunnen aankaarten - handel met dictators, bonussen bij banken. Want: 'Het tegenwicht moet van politici komen. En ik ben nu eenmaal geen politicus.'

Laten we hopen dat dit laatste zo blijft.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden