WBL blijft Tommel achtervolgen

Korte tijd leek het erop dat de geplaagde staatssecretaris D. Tommel van Volkshuisvesting de turbulentie rond de Limburgse woningcorporatie WBL met zijn failliete boedel en sjoemelende bestuurders achter zich kon laten....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Maar gisteren werd Tommel pijnlijk geconfronteerd met de nasleep van de WBL-affaire, toen hij als getuige werd gehoord door de rechter-commissaris, op verzoek van Schepers, die een ton schadevergoeding eist van het rijk wegens aantasting van eer en goede naam.

De vragen waar Schepers en zijn advocaat mr T. Hiddema - vooral bekend als strafpleiter (Bende van Venlo) - antwoord op wilden, waren: hoe konden delen van het rapport van de recherchedienst van het ministerie van Volkshuisvesting eind 1994 uitlekken naar het Limburgs Dagblad?

De rechercheurs meldden dat Schepers onder meer een waterbed had ontvangen van een aannemer die daarop het nieuwe WBL-kantoor had mogen bouwen. En hoe was het mogelijk dat het complete rapport doodleuk naar het LD werd gezonden toen dat om openbaarheid had verzocht?

Hiddema was glashelder over de bedoelingen van zijn cliënt: 'Het gaat om de haalbaarheid van een schadeclaim voor de rechter. Als blijkt dat u uitlatingen hebt gedaan die krenkend waren en niet kunnen worden waargemaakt, dan zijn dat schade-elementen.'

Hiddema verweet Tommel dat hij tijdens het Kameronderzoek naar de WBL-zaak heeft gezegd het te betreuren dat justitie Schepers niet had vervolgd. Hij had zelfs aan minister Sorgdrager gevraagd om haar best te doen Schepers alsnog voor de rechter te dagen.

'Wist u niet dat het Openbaar Ministerie al had besloten Schepers wegens gebrek aan bewijs niet te vervolgen? Tommel: 'Natuurlijk, anders had ik niet verzocht om herziening van dat besluit.'

De vragen van Schepers en Hiddema bleven onopgehelderd. In zoverre leverde het getuigenverhoor weinig nieuws op. Schepers handhaaft dan ook zijn claim van een ton. Weigert Tommel, dan stappen Hiddema en zijn cliënt naar de rechter.

Als actie om Tommel uit balans te brengen leek het verhoor effectiever. Tommels achterhoofd, dat hij voortdurend naar de achter hem staande Hiddema hield toegekeerd, ook als hij hem - al dan niet verbaal - antwoord gaf, sprak duidelijke taal.

Schepers' bedoelingen leken niet mis te verstaan: opstaan, tas open knippen en weer dicht, weer zitten, piepend gehoorapparaat op de balie leggen, lachen naar de publieke tribune. Dan weer Hiddema, na veel geblader in zijn papieren: 'Had ik al gevraagd over het waterbed?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden