Waterwering

Meer dan tweeduizend paraplu's in één winkel...

En niet zomaar wat plu's: Frits Lammerts laat ze zelfs maken in Italië.

Het begin van de herfst is het moment bij uitstek om een paraplu aan te schaffen. Daartoe vervoegt de gemiddelde Nederlander zich bij een grootwinkelbedrijf. Daar verkopen ze plu's die zo slecht zijn dat ze razendsnel rijp zijn voor de sloop, zegt Frits Lammerts met pijn in de stem. Lammerts is de eigenaar van Laboyrie in Den Haag, volgens hem de laatste speciaalzaak in paraplu's en wandelstokken in Nederland.

Laboyrie heeft 102 jaar in de stijlvolle Haagse Passage gezeten. De Pas sage is echter overgenomen door een nieuwe eigenaar. Die is druk doende het hele winkelbestand te veranderen. De parapluwinkel is daarom een steenworp verderop neergestreken, aan het Buiten hof.

Op de nieuwe pui prijken twee namen: Laboyrie en Limbertie. Dat komt zo. De Limbertie's hadden al sinds 1840 een parapluwinkel in Groningen. Toen in 1953 Laboyrie in Den Haag te koop stond, namen de Gronin gers de winkel over, met naam en al. Frits Lammerts trouwde een van de dochters Limbertie. Hoe wel zijn eigen vader tuinder was en hijzelf ook in de startblokken stond voor een degelijke loopbaan in de agrarische sector, zat de handel hem in het bloed. Vandaar dat zijn schoonfamilie hem vroeg de zaak in Den Haag te gaan runnen. Dat was in 1968. Inmiddels is Lammerts bijna zestig, maar hij heeft nog altijd schik in de winkel. De specialiteiten zijn van oudsher paraplu's en wandelstokken, met een inmiddels indrukwekkend assortiment lederwaren ernaast.

Lammerts rolt lade na lade open, rent door zijn magazijn om te laten zien wat hij verstaat onder een goede paraplu. Die is te herkennen aan een stabiele stok van acht tot tien millimeter doorsnee. Hij heeft acht of tien stevige baleinen, van staal, of zelfs van het peperdure maar ijzersterke koolstoffiber. De zwakke plek van elke plu zijn de scharnieren in de baleinen; die zijn bij kwaliteitsparaplu's speciaal verstevigd. Een degelijke paraplu heeft een sterke bolling ter voorkoming van omwaaien als de wind er onder slaat, of een constructie die hem in dat geval direct terugklapt. Hoe ziet een leek of een paraplu slecht is? 'Als je bij een slechte paraplu op de punt duwt en hij buigt om: dan is het aluminium rotzooi.'

Lamboyrie heeft meer dan tweeduizend paraplu's in voorraad, goeddeels van grote merken. Er zijn onder andere klassieke Britse Briggs, speciaal voor Lammerts in Italië gemaakte Magla Francesco, Knirps in alle soorten en maten. Wandelstokken en sommige paraplu's kunnen op maat worden gemaakt, behoorlijke paraplu's worden zelfs gerepareerd.

Voor de haastige klant in de onverwachte hoosbui staan er buiten goedkope paraplu's voor een paar euro. Het betere, dure werk staat binnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden