Watertarief voor burger stijgt snel

Het watertarief voor consumenten stijgt sneller dan voor grote bedrijven. De kale prijs voor een kubieke meter steeg tussen 1997 en 2000 met 11,9 procent, waar grootverbruikers hun tarieven slechts met 9,3 procent zagen toenemen....

Een doorsnee huishouden is op jaarbasis 450 gulden aan water kwijt. Tussen waterbedrijven bestaan echter grote verschillen. Inwoners van Haarlem betalen bijvoorbeeld gemiddeld 4,20 gulden per kubieke meter, terwijl de bewoners van de provincie Groningen 1,72 gulden betalen.

De prijsverschillen hebben deels te maken met de oorsprong van het water. De kosten voor zuivering van duinwater liggen aanzienlijk hoger dan het oppompen van schoon grondwater.

Het ene bedrijf werkt bovendien efficiënter dan de ander. De prijsvergelijking door adviesbureau Accenture geeft inzicht in de verschillen. Het kabinet wil deze bench mark in 2003 verplicht stellen, omdat bij de Vewin-studie niet alle bedrijven meededen.

De stijging van de kosten was met 5 procent lager dan de tarief stijging van gemiddeld 11 procent. De winstmarges voor de bedrijven konden daardoor toenemen.

Waterbedrijven mogen zelf hun tarieven vaststellen. De lokale overheden behoren deze stijgingen goed te keuren. Maar aangezien zij ook aandeelhouder zijn, stellen zij zich afwachtend op. Het kabinet wil om belangenverstrengeling te voorkomen landelijk tarieventoezicht introduceren. Vewin wijst dit toezicht af. Volgens de brancheorganisatie geeft de benchmark al prikkels om beter te presteren.

Uit een recent onderzoek van de Universiteit van Twente blijkt dat waterbedrijven zich schuldig maken aan kruissubsidiering. Volgens onderzoeker E. van Hijum is sprake van 'scheefgroei in de kostentoedeling'. Om te voorkomen dat bedrijven hun water elders inkopen, doen ze concessies aan deze ondernemers. Deze compensatie 'dreigt te worden afgewenteld op de gebonden klanten'. Het kabinet heeft er vanwege de betrouwbaarheid van waterkwaliteit voor gekozen geen concurrentie in deze sector te introduceren.

Waterbedrijven hebben sinds 11 september extra veiligheidsmaatregelen genomen om vergiftiging van water te voorkomen. De bedrijven hebben vooral de bewaking en omheining van de waterinstallaties waar mogelijk verbeterd.

Bovenop de kale prijs is ook de belasting op water toegenomen. Waar een burger in 1997 voor elke gulden nog 13 cent aan belasting betaalde, is dit bedrag in 200 toegenomen tot 19 cent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden