Update

Waterstanden langs kust onder kritische grens

De zware storm van heeft op diverse plekken in het land voor problemen gezorgd. Rotterdam had vrijdagochtend te kampen met hoog water. De meeste overlast deed zich voor op het Noordereiland waar het water tot kniehoogte kwam. Langs de Oude Maas brak een nooddijk en volgens de eerste schattingen heeft de storm voor 5 á 10 miljoen euro veroorzaakt. Lees hier de laatste ontwikkelingen terug.

Sommige straten in het centrum van Dordrecht zijn ondergelopen. Beeld epa
Sommige straten in het centrum van Dordrecht zijn ondergelopen.Beeld epa

De waterschappen in Groningen en Friesland zijn vanmiddag gestopt met de dijkbewaking. De waterstanden langs de kust zijn de afgelopen uren gedaald tot onder de kritische grens van 2,90 meter boven NAP.

Als het water verder is gezakt, worden de dijken nog een keer geïnspecteerd. 'Dan kunnen we eventuele beschadigingen beter zien', zegt een woordvoerder van het waterschap Hunze en Aa's. De zeedijken hebben de storm van gisteren goed doorstaan, constateren de waterschappen.

Wel is de Waddenzeedijk op Ameland op 15 plekken beschadigd, maar dat levert geen gevaar op voor de stabiliteit, aldus het Wetterskip Fryslân. De schadeplekken worden vandaag nog gerepareerd.

In Friesland werd donderdagavond bij Harlingen de hoogste waterstand gemeten (3,42 boven NAP), in Groningen kwam Delfzijl met 4,82 meter bijna uit op een record.

Hoog water in de Eems, een dag na de Sinterklaasstorm. Door een combinatie van de harde wind die het zeewater opstuwt en springtij staan de kades in Harlingen, Delfzijl, Vlieland, Ameland en Terschelling blank. Beeld anp
Hoog water in de Eems, een dag na de Sinterklaasstorm. Door een combinatie van de harde wind die het zeewater opstuwt en springtij staan de kades in Harlingen, Delfzijl, Vlieland, Ameland en Terschelling blank.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Waterpijl steeg begin van de middag
Het waterpeil in de Waddenzee steeg opnieuw aan het begin van de middag. Door een combinatie van de harde wind die het zeewater opstuwde en springtij stonden de kades in Harlingen, Delfzijl, Vlieland, Ameland en Terschelling blank. Waterschap Hunze en Aa's meldde rond het middaguur dat het water bij Delfzijl 4 meter boven NAP stond 'en nog gestaag steeg'. Bij Lauwersoog en Harlingen werd 3,40 meter gemeten, op Schiermonnikoog 3,30 meter.

Op Vlieland werd de dijkdoorgang afgesloten om te voorkomen dat het zeewater het dorp instroomt. Dat gebeurde in Harlingen en Delfzijl donderdagavond al. Die doorgangen blijven in ieder geval de rest van vanmiddag dicht. Ook veel sluizen zijn nog afgesloten. De waterschappen in Groningen en Friesland hebben langs de hele kust extra dijkbewaking ingesteld, maar gaan ervan uit dat het ergste nu wel achter de rug is. De dijken hebben volgens de waterschappen geen noemenswaardige schade opgelopen, bleek uit inspecties. Wel is er veel rommel aangespoeld die verwijderd moet worden.

undefined

Hoog water bij de Oosterscheldekering in Zeeland. Beeld epa
Hoog water bij de Oosterscheldekering in Zeeland.Beeld epa

Oprit bij Koudekerke ingestort
Bij Koudekerke is een geasfalteerde oprit naar het strand ingestort. Volgens waterschap Scheldestromen is nog nergens ernstige schade geconstateerd. Bij laagwater volgt een tweede inspectieronde.

Ook de schappen in het noorden van het land meldden vanochtend dat er op het eerste gezicht geen serieuze schade aan dijken is ontstaan. Er ligt veel rommel langs de vloedlijn, maar de dijken lijken de stormnacht goed doorstaan te hebben. In het Noorden is vanochtend opnieuw dijkbewaking ingesteld omdat het nog steeds stormt terwijl de vloed ook hoger komt dan normaal.

undefined

Zandzakken zijn klaargezet in het centrum van Dordrecht ter bescherming tegen de hoge waterstand, na de storm van afgelopen nacht. Beeld anp
Zandzakken zijn klaargezet in het centrum van Dordrecht ter bescherming tegen de hoge waterstand, na de storm van afgelopen nacht.Beeld anp

Stormschade
De storm van gisteren heeft een schade van 5 á 10 miljoen euro veroorzaakt. Dat maakte het Verbond van Verzekeraars vandaag bekend op basis van eerste schattingen. De waterschade door overstroming is nog onbekend. De storm viel volgens het verbond 'relatief mee' en heeft vooral in de noordelijke en westelijke kustgebieden voor schade gezorgd. De verzekeringskoepel wijst erop dat gedupeerden de stormschade kunnen claimen op hun opstal- en/of inboedelverzekeringen.

undefined

Veel veerdiensten naar Wadden varen niet
Veel veerdiensten van en naar de Waddeneilanden varen niet of volgens een aangepaste dienstregeling. Als gevolg van hoogwater kunnen de schepen niet of moeilijk aanmeren. Dat geldt voor de havens op de eilanden, maar ook op het vasteland.

De veerdienst van TESO-bootdienst naar Texel lag er vanochtend helemaal uit. Dat geldt ook voor de veerdienst van rederij Wagenborg naar Ameland en Schiermonnikoog. Rederij Doeksen, die vaart op Terschelling en Vlieland, heeft de ochtenddienst op Vlieland moeten schrappen. Het water op het Waddeneiland staat zo hoog dat de kade is ondergelopen. De veerboot MS Vlieland ligt daar wel aangemeerd, maar is onbereikbaar.

Garnalenvissers keerden gisteren uit voorzorg terug naar de haven van Den Oever Beeld anp
Garnalenvissers keerden gisteren uit voorzorg terug naar de haven van Den OeverBeeld anp

Waterstanden minder hoog
Bij de komende hoogwatercyclus, vanmiddag en avond, zullen de waterstanden langs de Nederlandse kust waarschijnlijk niet meer zo hoog uitkomen als de afgelopen nacht. Dat heeft een woordvoerder van Rijkswaterstaat gezegd. Hij houdt een kleine slag om de arm, omdat het vooral in het noordelijk kustgebied nog steeds hard waait en het zeewater kan worden opgestuwd.

De nieuwe hoogwatercyclus begint vanmiddag in het zuidwesten van Nederland en trekt langs de kust naar het noorden. In Noord-Holland, Friesland en Groningen trekt de huidige hoogwatergolf in de loop van de ochtend voorbij.

Nergens werd een recordwaterstand gemeten, al kwam het op sommige plaatsen wel dicht in de buurt. Zo werd in Hoek van Holland een peil van 3,01 meter boven NAP gemeten, de hoogste stand sinds de stormvloed van 1953. In Vlissingen kwam het water tot 3,99 meter boven NAP, 4 centimeter onder de recordstand van 1976. In Delfzijl steeg de waterstand tot 4,82 meter boven NAP, één centimeter lager dan tijdens de najaarsstorm van 2006.

undefined

Hoge waterstand bij de sluizen van de Stormvloedkering in de Oosterschelde. De sluizen zijn gesloten nadat het waterpeil langs de Zeeuwse dijken was gestegen tot 3,99 meter boven NAP, het hoogste niveau in Zeeland sinds het rampjaar 1953. Beeld anp
Hoge waterstand bij de sluizen van de Stormvloedkering in de Oosterschelde. De sluizen zijn gesloten nadat het waterpeil langs de Zeeuwse dijken was gestegen tot 3,99 meter boven NAP, het hoogste niveau in Zeeland sinds het rampjaar 1953.Beeld anp

Extra dijkbewaking
De waterschappen langs de Nederlandse kusten en het IJsselmeer konden vanochtend nog niets zeggen over de schade die de storm heeft veroorzaakt. In het noorden van het land werd rond 10.00 uur de extra dijkbewaking hervat, omdat het dan opnieuw hoogwater wordt. Wetterskip Fryslân zei vrijdagmorgen dat het waterpeil zelfs verder lijkt te stijgen dan eerder werd verwacht.

De waterschappen Scheldestromen en Hollandse Delta en hoogheemraadschap Rijnland zijn vanochtend rond 10 en 11 uur begonnen met een eerste inspectieronde langs de kades en dijken. Het water staat dan voldoende laag om te kunnen zien waar eventueel kuilen of scheuren zijn ontstaan. Scheldestromen kreeg vrijdagochtend vroeg te maken met een waterstand van 3,99 meter boven NAP, de hoogste stand sinds de watersnoodramp van 1953.

Medewerkers van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier sloten gisteren de dijkdoorgang in de Afsluitdijk in verband met hoog water. Beeld anp
Medewerkers van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier sloten gisteren de dijkdoorgang in de Afsluitdijk in verband met hoog water.Beeld anp

Ochtenspits
Langs de kust en rond het IJsselmeer komen nog steeds zware windstoten voor. De ANWB waarschuwt automobilisten ook vandaag goed op te letten. De verkeersdienst verwacht overigens geen drukke ochtendspits.

Het vroege vrijdagochtendverkeer heeft hier en daar last gehad van natte sneeuw. Ook viel er lokaal hagel.

undefined

Nooddijk
Een nooddijkje langs de Oude Maas onder de Botlekburg is vanochtend over een lengte van 3 meter ingezakt. Hierdoor is het zogeheten Oude Maaspad onder water gelopen. De weg wordt door verkeer uit het havengebied gebruikt om bij de Botlekbrug te komen. Het verkeer dat over de A15 rijdt heeft geen last.

Dat maakte de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond bekend.
Het nooddijkje is aangelegd voor werkzaamheden bij de brug. De dijk is vanochten verzwaard met klei en weer vrijgegeven.

undefined

Wateroverlast Rotterdam weer voorbij
Rotterdam heeft vanochtend te kampen gehad met hoog water. De meeste overlast deed zich voor op het Noordereiland waar het water tot kniehoogte kwam. Rond 9 uur was de situatie weer normaal, meldde de Veiligheidsregio.

Het rivierwater liep ook over de kaderanden van het Leuvehoofd, Oosterkade, Bolwerk, De Esch, Maasboulevard, Willemskade en het Scheepvaartkwartier. Woningen of kantoorpanden liepen geen gevaar.

De hulpdiensten verwachten vrijdag geen verdere problemen meer. Ze blijven wel alert.

en hoge waterstand in de Nieuwe Maas. Enkele kades van het Noordereiland in Rotterdam zijn ondergelopen, na de storm van afgelopen nacht Beeld anp
en hoge waterstand in de Nieuwe Maas. Enkele kades van het Noordereiland in Rotterdam zijn ondergelopen, na de storm van afgelopen nachtBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden