Waterstand noopt tot evacuatie

Burgemeester Houben van Maastricht heeft woensdag de 3600 bewoners van Borgharen en Itteren per brief en lokale kabel-tv 'dringend geadviseerd hun huizen te verlaten'....

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM/MAASTRICHT

Op zijn vroegst vanmiddag wordt volgens Rijkswaterstaat een waterstand bereikt van 45,50 meter boven NAP. Tijdens de wateroverlast in december 1993 bereikte de Maas een hoogste peil van 45,87 meter boven NAP. Als de grens van 46 meter boven NAP wordt overschreden, kunnen delen van Maastricht in de problemen komen, aldus Houben. De mogelijkheid bestaat dat dan bruggen over de Maas moet worden afgesloten.

Minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat heeft geld ter beschikking gesteld voor een versnelde uitvoering van de bouw van de Maaskaden. De plannen voor de aanleg van deze kaden waren al gereed, maar zouden pas over twee jaar worden uitgevoerd. Voor Jorritsma is het nu duidelijk dat de huidige wateroverlast in Limburg een versnelde uitvoering noodzakelijk maakt.

Burgemeester Houben heeft de bewoners van Borgharen en Itteren woensdag al gewaarschuwd, omdat hulpverleners hen anders niet meer op tijd kunnen bereiken. Hij vindt het risico te groot 'om iedereen op zijn plaats te laten' en te wachten tot vanmiddag.

Voor de evacuatie heeft het crisisteam, waarvan Houben leider is, de beschikking over enkele legertrucks. Verder is een team van de reddingsbrigade uit IJmuiden woensdagavond in Limburg gearriveerd.

Bewoners is geadviseerd naar familie en vrienden te gaan. De politie zal de verlaten woningen bewaken. In Maastricht zullen opvangcentra worden ingericht. De evacuatie is voorlopig niet verplicht maar 'dringend gewenst'. Mensen die hun dorp verlaten, moeten zich laten registreren op politiebureaus.

Goisteravond omstreeks elf uur had nog maar een enkeling in Borgharen en Itteren gehoor gegeven aan de oproep. Houben: 'Als de situatie inderdaad zo extreem wordt, kan ik niet garanderen dat mensen veilig weg kunnen komen.'

Op verzoek van de burgemeester heeft Rijkswaterstaat voorspellingen gedaan die verder gaan dan de gebruikelijke 24 uur. Woordvoerder R. van Beek: 'Bij een betrouwbare prognose kunnen we maar twaalf uur vooruit kijken. Kijken we verder, dan houden we een marge aan van een halve meter; de Maas komt dan uit tussen de 45,50 en 46 meter. Maar de neerslagverwachtingen zijn in elk geval erg somber.' Verwacht wordt dat de regenval in de Ardennen na vrijdag zal afnemen.

Itteren en Borgharen hebben zich gisteren met man en macht voorbereid op de strijd tegen het water. Inwoners van beide dorpen beschermden hun deuren met plastic folie en zandzakken. Manschappen van de luchtmobiele brigade waren druk bezig een nooddijk langs de onbeschermde oever aan te leggen.

Voor de Maas tussen Buggenum en Sambeek is een vaarverbod ingesteld. Rijkswaterstaat heeft hiertoe besloten om overlast voor woningen en de glastuinbouw langs de oevers te voorkomen.

In Nijmegen komt de Waalkade naar verwachting zaterdag blank te staan. In dit uitgaanscentrum zullen waterkerende schotten worden neergezet.

Er worden ook problemen verwacht met de waterstand in de Rijn. Bij Lobith wordt vrijdagmorgen een stand van 15.05 meter boven NAP verwacht. Als het water een stand van 15.00 meter heeft bereikt, treedt fase 1 van het rampenbestrijdingsplan in de gebieden langs Rijn en Waal in werking. Het vee moet dan worden geëvacueerd, en gemeenten moeten hun gemeentelijke watersnoodstaven bijeenroepen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden