Watersnoodramp 'van bijbelse proporties'

Australië is voorlopig nog niet van de wateroverlast af.

BRISBANE - Australië zal nog weken kampen met overlast van de overstromingen. De premier van de zwaar getroffen deelstaat Queensland, Anna Bligh, waarschuwde maandag dat het water voorlopig niet zal zakken. Een gebied ter grootte van Frankrijk en Duitsland, is ondergelopen.


'Een ramp van bijbelse proporties', zo noemde de minister van Financiën van de deelstaat, Andrew Fraser, de zware regenval. Verwacht wordt dat het water nog stijgt. De overstromingen, de ergste in tien jaar, worden veroorzaakt door zeer zware regeval. 'Dit is een ernstige natuurramp', aldus premier Julia Gillard. 'Het herstel zal nog flinke tijd in beslag gaan nemen.'


Een groot deel van de outback is veranderd in een meer. In het noordoosten van Queensland is een gebied van 850 duizend vierkante kilometer zwaar getroffen. Tweehonderdduizend personen zijn door de wateroverlast getroffen. Zeker 22 plaatsen zijn van de buitenwereld afgesneden. Sinds zaterdag zijn er drie doden gevallen. Het aantal doden sinds de tropische regenbuien in november uitbraken, is hiermee opgelopen tot tien.


De luchtmacht werd maandag ingezet voor de bevoorrading van het langzaam onderlopende stadje Rockhampton. Het stadje van 77 duizend inwoners is vrijwel van de buitenwereld afgesloten. Hercules-toestellen voerden in allerijl twee vluchten uit om nog zoveel mogelijk hulpgoederen naar de stad te krijgen.


Maandag werd ook de luchthaven ingenomen door het water. 'Rockhampton is nu volledig afgesloten', aldus deelstaatpremier Bligh. 'Er is geen vliegveld meer, geen spoorverbinding, geen weg.'


Tientallen gezinnen moesten hun huizen verlaten en hoger gelegen opvangcentra opzoeken. Burgemeester Brad Carter denkt dat bewoners minstens twee weken moeten wachten voor ze naar huis kunnen.


De politie gaf bewoners die nog niet waren vertrokken, opdracht om alsnog het gebied te verlaten. 'Een agent kwam langs met een geweer op zijn heup', zei Reg Wilson. 'Hij zei: 'Je bent hier weg om vijf uur of anders'. Als een vent met een geweer zo tegen je praat, dan vertrek je.'


Premier Gillard stelde maandag noodhulp ter beschikking. Boeren kunnen ook tegen lage rente leningen krijgen om hun bedrijven weer op gang te brengen als het water is verdwenen. Ze schatte dat de schade in de honderden miljoenen dollars zal lopen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden