Watersnood regeert Nederland

Februari 1953 breken de dijken en loopthet overgrote deel van Zeeland onder,1800 mensen sterven. Het overgrote deelvan de dijken is weer gedicht alskoningin Juliana de troonrede uitspreekt.De Volkskrant opent de dag na Prinsjesdag haar voorpagina met 'Half miljard belastingverlaging' Het geld is ter compensatie van de huurverhoging en om het...

Het is het eerste jaar dat de Gouden Koets niet meer vanaf het paleis Noordeinde vertrekt, maar vanaf de Kneuterdijk, waar de koninklijke familie over gebouwen beschikt. Over milieuvervuiling maakt men zich nog niet overmatig zorgen: negen minuten lang klinken er saluutschoten.

In het zesde jaar dat Juliana koningin is, wordt Nederland getroffen in februari 1953 door de watersnoodramp. Willem Drees regeert dan met zijn derde kabinet. De schade van de ramp mag dan vijf procent bedragen van het nationale inkomen, die veroorzaakt op de rijksbegroting geen catastrofe.

Als de dijken in Zuid-West Nederland doorbreken, sterven ruim 1800 Nederlanders. De gelaarsde koningin neemt poolshoogte in het rampgebied. Het kan haast niet anders dat Juliana terugdenkt aan dat bezoek als ze de Troonrede voorleest.

'In de worsteling om een snel herstel van de geteisterde waterkeringen en een spoedige drooglegging van de overstroomde gronden te verwezenlijken zijn de beste tradities van ons volk gehandhaafd. Met dankbaarheid kunnen wij constateren dat thans de dijken, op één uitzondering na gedicht zijn. Er bestaat goede hoop, dat vòòr de najaarsstormen de sluiting voltooid zal zijn. Dit ware de schoonste beloning voor de onvermoeide arbeid van velen.'

Er is veel internationale hulp: zo stuurt de Zuid-Afrikaanse regering Strijdom-Verwoerd hulp, waarvoor Drees dat kabinet een jaar later persoonlijk gaat bedanken.

De PvdA begint te wennen aan het feit dat ze een jaar eerder voor het eerst in de geschiedenis de grootste partij van Nederland is geworden met dertig zetels. Het Drees-effect krijgt zijn beslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden