Watersnood in China veroorzaakt veel fatale aardverschuivingen

Het regenfront dat in het zuiden van China de ergste overstromingen van de afgelopen 150 jaar heeft veroorzaakt, verplaatst zich in noordelijke richting....

AP; REUTER

AP, Reuter

PEKING

Meer dan twintig miljoen mensen hebben te lijden onder de gevolgen van de watersnood, die duizenden fabrieken en bedrijven heeft gedwongen hun poorten te sluiten. Meer dan 211 duizend huizen zijn ingestort. Tot dusverre zijn er 560 duizend mensen geëvacueerd uit honderden dorpen, en nog steeds zoeken soldaten, soms zwemmend in het water, van huis tot huis naar eventuele achterblijvers.

Iedere zomer komen er wel overstromingen voor in het zuiden van China, waar de bodem en de natuurlijke begroeiing in de loop der eeuwen zwaar zijn aangetast door de intensieve landbouw. Ook dit jaar zal de oogst zware schade lijden, want veel van de pas geplante rijst en nog maar net ontkiemde maïs is weggespoeld.

Een regeringswoordvoerder in Peking zei vrijdag dat 1,3 miljoen hectare landbouwgrond is verwoest. Hij zei dat China niet van plan is het buitenland om hulp te vragen, maar dat spontaan aangeboden hulp niet zal worden afgeslagen.

In het zuiden begint het water nu te dalen, maar de autoriteiten hebben de burgers gewaarschuwd op hun hoede te blijven voor nieuwe regenbuien. Leger, politie en reddingswerkers hebben opdracht gekregen de waterstand in de rivieren voortdurend in het oog te houden. Het Chinese leger is direct begonnen de wegen te repareren, om het contact met de buitenwereld te herstellen.

Bij overstromingen in grote delen van Bangladesh zijn zeker zes kinderen en drie volwassenen om het leven gekomen. Duizenden gezinnen zijn dakloos geraakt en hebben hun toevlucht gezocht tot hoger gelegen gebieden.

De watersnood ontstond doordat grote rivieren als de Ganges, Jamuna, Brahmaputra, Monu en Surema buiten hun oevers traden. Het water is ook de laaggelegen gebieden rond de hoofdstad Dhaka binnengedrongen. Tal van sloppenbewoners zijn weggetrokken. Een van de zwaarst getroffen gebieden is Sirajganj, ruim honderd kilometer ten noorden van Dhaka. Bangladesh, dat in een lage delta ligt, wordt regelmatig geplaagd door overstromingen en cyclonen, waarbij jaarlijks honderden mensen omkomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden