Waterschappen willen geld terug van Rijk

Waterschappen en hoogheemraadschappen willen compensatie van het Rijk voor het meebetalen aan de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg. Maandag maakte Verkeer en Waterstaat bekend dat de waterkering weliswaar veiliger is geworden, maar dat haperingen nog wel kunnen voorkomen....

ANP

‘Wij hebben een kering gekregen die niet voldoet aan de eisen, daar hebben onze burgers geen waterschapsheffingen voor betaald’, aldus dijkgraaf Jan Geluk van Hollandse Delta dinsdag.

De Maeslantkering moet Rotterdam en omgeving beschermen tegen stormvloeden uit zee. Tot nu toe werd de kering jaarlijks onder gunstige weersomstandigheden getest. Uit onderzoek kwam naar voren dat hier nog verbetering mogelijk is. Rijkswaterstaat denkt eind 2007 of begin 2008 een proef in de storm te kunnen uitvoeren.

‘Als een kering niet voldoende scoort, moet bekeken worden of de dijken en kunstwerken in het achterliggende gebied dit kunnen opvangen’, liet het ministerie van Verkeer en Waterstaat maandag weten. Dijkgraaf Geluk wil dat er op dit punt ‘niet wordt getreuzeld’. Geluk: ‘Snelheid maken om de wettelijk verplichte veiligheid te garanderen aan de burgers is ons devies.’

De waterschappen in het achterland van de Maeslantkering hebben destijds miljoenen euro's geïnvesteerd in de technische constructie van de kering. Geluk zegt nu ‘een kat in de overheidszak’ te hebben gekocht en wil dat het Rijk extra investeert in dijkverzwaringen. De dijkgraaf zei mede te spreken namens de hoogheemraadschappen Delfland en Schieland en Krimpenerwaard en het waterschap Rivierenland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden