Waterschappen Oost-Nederland willen fusie

arnhem Drie waterschappen in het Oost-Nederland onderzoeken de mogelijkheden voor een fusie. Zij willen opgaan in één groot waterschap voor het grensgebied. Het samengaan van de waterschappen Regge en Dinkel, Velt en Vecht en Rijn en IJssel zou tot meer efficiency en klantgerichtheid moeten leiden.

Anja Sligter

Het is een antwoord op de kritiek op de bestuurlijke drukte en de overbodigheid van deze bestuurslaag. Eind 2011 moet duidelijk zijn of de fusie slaagt.


Het besluit ligt bij de provincies Drenthe, Overijssel en Gelderland. Zij zijn op grond van de Waterwet het bevoegd gezag en lieten vrijdag weten niet afwijzend te staan tegenover het plan.


De schaalvergroting past in de lijn om te komen tot kostenbesparing in het waterbeheer. Daar kan niemand tegen zijn, vinden de gedeputeerden Klip (Drenthe), Jansen (Overijssel) en Keereweer (Gelderland).


Zij bepleitten eerder een fusie tussen de provincies en waterschappen. Een fusie moet een duidelijke meerwaarde hebben voor de inwoners, vinden ze.


Het initiatief van de drie waterschappen leidde bij de gedeputeerden wel tot enige verbazing, meldden ze, omdat het op gespannen voet staat met het pleidooi van de Unie van Waterschappen om het waterbeheer te organiseren langs grenzen van stroomgebieden. Er bestaat geen inhoudelijk verband tussen de Regge en Dinkel, Velt en Vecht en Rijn en IJssel, vinden zij.


De Waterschappen in Nederland zijn verantwoordelijk voor het beheer van 17.500 kilometer aan waterkeringen en 235 duizend kilometer aan watergangen. Zij zuiveren jaarlijks ongeveer 2 miljard kubieke meter afvalwater.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden