Waterschap, yes we can!

Wij vallen elkaar in de armen voor Obama, stelt Daniël Samkalden. Maar wie moeten we volgende week kiezen?..

Daniël Samkalden

Op de brug staat een groot houten bord met drie posters. ‘Zuiver water, stem AWP’, ‘Landbouwgrond niet opofferen aan water, stem lijst 8’, ‘De VVD kiest ook in het waterschap voor realistisch en betaalbaar’. Eroverheen droef makende meldingen van vermiste katten.

De waterschapsverkiezingen, ze zijn al volgende week.

Het is rond vier uur in de ochtend. Ik loop door de stad op weg naar huis. Uit de huizen klinkt een explosie van gejuich. Alsof het Nederlands elftal een nachtelijke WK-finale speelt. ‘Florida’, denk ik. ‘Of Ohio.’ Bij het Leidseplein maak ik een omweg langs de Melkweg. Op tv zag ik hoe het hierbinnen volgepakt stond met politiek bewuste mensen. Buiten wordt gerookt en is men uitzinnig. ‘Het kan niet meer mis! Obama! Obama! Obama! Obama!’ krijst een vrouw om vervolgens in het slootje te braken.

Ik loop verder over de grachten. Ook een kerntaak van de waterschappen. En wat te denken van het voorkomen van overstromingen nu de poolkappen smelten. Ik moet me nog helemaal inlezen. Alle partijprogramma’s doorworstelen voor ik een afgewogen keuze kan maken volgende week. Ik zal wel moeten, want op Stemwijzer.nl kon ik wel een stemwijzer doen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar niet voor die van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Thuis zet ik de tv aan. Ik heb vanaf het begin van de avond al het gevoel dat Philip Freriks last heeft van zijn jetlag. De zeldzaam dure NOS-uitzending ter plaatse kijkt weg als stroop.

Ik was voor Obama. Meer dan 80 procent van de Nederlanders was voor Obama. Het overgrote deel van de Tweede Kamer was openlijk voor Obama. Zelfs de Volkskrant sprak zich uit voor Obama. 95 procent van de Nederlandse scholieren was voor Obama. En, niet onbelangrijk, ook 52 procent van de Amerikanen blijkt nu voor Barack Obama.

En zo vielen wij allen, die jarenlang hebben geroepen dat Nederland het schoothondje van Amerika was, elkaar met hoeden van Stars en Stripes, Obama-shirts en buttons in de armen. Bijna 2 miljoen mensen keken via de NOS, RTL 4, CNN of internet naar de uitzendingen over de Amerikaanse verkiezingen. Het zou een mooie opkomst zijn voor de waterschapsverkiezingen van volgende week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden