Waterschap wil taken gemeenten overnemen

De Unie van Waterschappen (UvW) denkt door middel van een andere werkverdeling rond de 100 miljoen euro te kunnen bezuinigen op het waterbeheer.

Van onze verslaggeefster Nelleke Trappenburg

Het plan bestaat eruit dat taken geïntegreerd worden. Zo valt er veel winst te behalen door het rioolbeheer en de afvalwaterzuivering samen te voegen. Ook kan er volgens de UvW bezuinigd worden door te snijden in het aantal bestuurslagen. In het plan worden daarom de watertaken van de gemeenten en provincies overgeheveld naar de waterschappen en het Rijk, zodat er nog maar twee waterbeheerders overblijven.

‘Er worden nu op alle niveaus plannen geschreven, dat is hartstikke duur en niet nodig’, zegt Sybe Schaap, voorzitter van UvW.

De gemeenten zijn het hier niet mee eens. Zij zijn nu verantwoordelijk voor het rioleringsbeheer en vinden dat UvW voorbij gaat aan de complexiteit ervan. ‘Een groot deel van de rioleringswerkzaamheden gebeurt nu boven de grond. Die kun je alleen maar uitvoeren als je ook het beheer over openbare ruimtes voert’, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De provincies bij monde van het Interprovinciaal Overleg willen pas reageren als er overleg is geweest met staatssecretaris Huizinga en UvW.

Huizinga is enthousiast over het gepresenteerde plan: ‘Ik neem dit voorstel graag mee naar het kabinet.’ CDA-Kamerlid Koppejan is ook positief. Hij waardeert het dat de waterschappen proactief aan de slag zijn gegaan, maar hij wil nog wel het verhaal van de gemeenten en provincies horen. SP-Kamerlid Van Raak ziet liever dat de waterschappen hun taken opgeven dan de provincies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden