Waterschap wil nieuw kiesstelsel

De Waterschappen willen een nieuw kiesstelsel. Ze willen niet langer dat alleen personen meedoen aan de verkiezingen. De onbekende eenlingen trekken te weinig kiezers en hollen daarmee de positie van de Waterschappen uit....

Van onze verslaggevers Ferry Haan Sanne ten Hoove

In een vertrouwelijk brief aan staatssecretaris Schultz houdt de Unie van Waterschappen een pleidooi voor dit nieuwe kiesstelsel, dat haaks staat op de inspanningen van Thom van de Graaf, de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing. Hij wil verkiezingen juist persoonlijker maken en vindt lijstenstelsels gedateerd. Het komt te vaak voor dat personen meeliften op het succes van de lijsttrekker, meent De Graaf.

Vanaf 2008 willen de Waterschappen allemaal tegelijk landelijke verkiezingen houden. Als het even kan zou dit voortaan niet om de vier, maar zes jaar moeten gebeuren, zo meldt de Unie van Waterschappen in de brief die vandaag wordt verstuurd.

Voor de Waterschappen zullen zich niet per se politieke partijen melden. De Unie denkt vooral aan maatschappelijke organisaties als Vereniging Eigen Huis, Natuur en Milieu of de ANWB.

Met hun voorstel nemen de Waterschappen afstand van hun eeuwenoude personenstelsel. Bij de vorige Waterschapsverkiezingen was de opkomst dramatisch laag. Nog geen kwart van burgers maakt de gang naar de stembus tijdens verkiezingen. Niemand kent de bestuurders in zijn waterschap. In een ambtelijk onderzoek naar de Waterschappen werd daarom voorgesteld om de verkiezingen maar af te schaffen. De veiligheid en zuiverheid van het water zou ook door ambtenaren kunnen worden veilig gesteld. Staatssecretaris Schultz zit echter niet te wachten op tijdrovende reorganisaties.

De Waterschappen willen ook de bezem halen door alle verschillende tarieven. Burgers krijgen straks nog slechts twee aanslagen van het waterschap. Eentje voor het zuiveren van het afvalwater en een voor de rest van het watersysteem (dijken bijvoorbeeld).

Met de modernisering van het stelsel hopen de Waterschappen niet alleen de stembusopkomst te verhogen. En passant wordt ook de macht van boeren beperkt, ten faveure van de invloed van huiseigenaren en natuurorganisaties, zo hoopt de Unie van Waterschappen. De organisatie komt daarmee tegemoet aan de veelgehoorde klacht dat de boeren de Waterschappen domineren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden