Waterschap slaat alarm over veendijken

De komende dagen kunnen veendijken het begeven als er hevige regen valt. Die waarschuwing heeft de Unie van Waterschappen zondag doen uitgaan....

Van onze verslaggever Ron Meerhof

Aanleiding was het breken van een boezemdijk langs de Rotterdamse Rotte over een lengte van veertig meter. Een kwart van de Nederlandse secundaire dijken bestaat uit veen, in totaal is dat 3500 kilometer veendijk.

Vooral in Noord- en Zuid-Holland en Friesland zijn veel dijken te zeer verdroogd en verzwakt om grote hoeveelheden water te kunnen verwerken, aldus de Unie. De waterschappen voeren met man en macht verscherpte controles uit op enkele duizenden kilometers dijk.

De doorbraak in Rotterdam was de tweede in een week, nadat eerder een dijk in het Utrechtse Wilnis was ingestort.

De ongekend lange periode van droogte heeft vooral de buitenzijde van veel veendijken aangetast. Ze kunnen plotselinge waterdruk door zware regen niet aan.

Ook aan de Rotte lijkt het zo gegaan. Rond halfdrie 's middags zakte de kade van een tussenboezem bij de Bergse Linker Rottekade over een lengte van ruim veertig meter bijna een halve meter naar beneden. Enkele volkstuinen liepen onder, waarna het water een sloot in stroomde die de strook land scheidt van de nieuwbouwwijk Nieuw-Terbregge.

Ooggetuigen zeiden dat de instorting gepaard ging met een luid gekraak. De buitenwand ging het eerst. Vervolgens zakte de hele dijk in en kwam enkele decimeters lager te liggen dan de bodem van de sloot die hij moest tegenhouden.

Waterschap Schieland heeft een calamiteitenplan in werking gesteld om te voorkomen dat ook de dijk langs de Rotte het begeeft. Na de doorbraak zijn enkele scheuren gezien die er een paar dagen geleden nog niet zaten. De tussenboezem moet zo snel mogelijk worden hersteld en gevuld om de buitenwand van de rivier tegendruk van water te geven, aldus een woordvoerder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden