Waterproblemen in de snowbusiness

AMSTERDAM - Professor Carmen de Jong - Duitse afkomst - is als geografe verbonden aan het Mountain Institute van de Franse Universiteit van Savoie. Ze staat zeer kritisch tegenover het gebruik van sneeuwkanonnen. Het wordt haar niet in dank afgenomen door de wintersportindustrie.

Van onze verslaggeefster Nell Westerlaken
null Beeld reuters
Beeld reuters

Wat voor problemen veroorzaken sneeuwkanonnen?
Ze gebruiken heel veel water. Voor een kubieke meter sneeuw is ongeveer duizend liter nodig. Skitoeristen gebruiken normaal ongeveer vier keer zoveel water als de bevolking, met sneeuwkanonnen erbij is dat gemiddeld zes keer zoveel. Het water wordt opgepompt of aangevoerd van andere plaatsen, soms van kilometers verderop. Smeltwater van de pistes komt natuurlijk nooit op diezelfde plek terecht. Het volgt zelden de gebruikelijke waterlopen. Dat kan de natuurlijke filtersystemen aantasten. In skigebied Les Arcs ligt het waterreservoir voor sneeuwkanonnen aan de andere kant van de berg dan de skihellingen. Als het gaat dooien, is er aan de skikant opeens veel te veel water.

Zijn er meetbare gevolgen?
Er wordt nauwelijks wetenschappelijk onderzoek gedaan, terwijl voortdurend meer sneeuwkanonnen worden ingezet. Gebieden waar vroeger nauwelijks kon worden geskied zijn nu elke winter wit. Ik ben net terug uit Turkije waar er recent 350 miljoen euro in is geïnvesteerd zonder onderzoek naar de milieueffecten.
Op enkele plaatsen in de Alpen is vervuiling van het drinkwater geconstateerd, bewoners klaagden over diarree, of het vee werd ziek. Hier in de Haute-Savoie drinkt een deel van de lokale bevolking soms flessenwater. Aquatische ecosystemen lopen gevaar. Een enquête uit 2009 toonde aan dat 70 procent van de boeren en de vissers in de Alpen weleens waterproblemen heeft.

Geldt dat voor het hele Alpengebied?
Niet overal en niet het hele jaar. De skigebieden in Italië en Zuid-Frankrijk zijn altijd droger geweest. Maar een feit is dat de seizoensproblemen verergeren.

Is er sprake van erosie?
De waterreservoirs hebben veel zwaar materieel nodig. In de Alpen komen steeds meer wegen en skihellingen. Die hellingen worden extra glad gemaakt voor de kunstsneeuw, wat heeft gevolgen voor de bodemstructuur. Er zijn al landverschuivingen geconstateerd. Als er geen maatregelen worden genomen hebben de Alpen omstreeks 2015 een heel groot probleem.

Wat voor maatregelen?

Regulering zou vanuit de Europese Unie kunnen komen, maar die kijkt er niet naar om. De industrie zou zijn verantwoordelijkheid moeten nemen, want uiteindelijk houdt niemand ervan om te skiën op een wit lint in een groene omgeving. En vakantiegangers moeten zich afvragen of ze dit wel willen. Ze hoeven niet altijd te skiën, ze kunnen ook eens een winter gaan bergwandelen.
Uw boodschap bleek ongewenst.
We zijn een kleine universiteit die sterk is verbonden met de omgeving. Het Mountain Institute waar ik werk zegt liever 'ja en amen' tegen de snowbusiness. 'We moeten het kunstmatig aanmaken van sneeuw maar accepteren', zeggen ze, maar dat is natuurlijk niet wetenschappelijk. Het heeft voor mij persoonlijk grote gevolgen. Onwelgevallige sneeuwdata zijn uit files verdwenen, mijn website is uit de lucht gehaald, en opeens bleek ik geen mail meer te kunnen ontvangen. Dat soort dingen. Men wil mij weghebben, zoveel is wel duidelijk.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden