Waterpoloërs staan voor laatste kans op kwalificatie 'De ploeg staat of valt met een gezamenlijke aanpak'

Het is een verademing om Hans van Zeeland aan het werk te zien. Bij de opvolger van de ontslagen Ivo Trumbic mag weer worden gelachen en als hem iets niet bevalt, stapt hij zelf op de spelers af....

Van onze waterpolomedewerker

ZEIST

Bij de dertien waterpoloërs die via een herkansing alsnog de Olympische Spelen in Atlanta proberen te halen, is Wyco de Vries. De 27-jarige aankomend fysiotherapeut is een van de oudere spelers, maar als het kwalificatietoernooi in Berlijn succesvol verloopt, wordt het voor hem toch pas het eerste Olympische toernooi.

Vier jaar geleden maakte de midvoor van Polar Bears de gehele voorbereiding voor de Spelen in Barcelona mee. Maar hij raakte in conflict met Trumbic en moest thuisblijven. Daarna had hij geen trek meer in het Nederlands team. Hij beperkte zijn activiteiten tot zijn club.

Toch kreeg hij in 1994 weer een uitnodiging voor de centrale trainingen. Dat lag ook voor de hand. 'Zeven spelers haakten na het teleurstellende resultaat in 1992 af. Zodat het logisch was dat naar aanvulling werd gezocht', aldus de aanvaller.

Trumbic kreeg de opdracht Nederland naar Atlanta te loodsen. De financiële middelen waren er: met een half miljoen gulden van het NOCNSF werd in 1995 drie maanden lang dagelijks in Zeist getraind. De spelers kregen loonderving, voor vervoer werd gezorgd.

'De nieuwe generatie geloofde er helemaal in', aldus De Vries. 'Vier jaar geleden vonden de spelers meedoen aan de Spelen belangrijker dan presteren. De nieuwe lichting denkt er heel anders over. De meesten hebben nog weinig meegemaakt en zijn gretig.

'In het begin ging het dan ook uitstekend met de ploeg. We wonnen het ene toernooi na het andere. Het EK in Wenen was een tegenvaller met de tiende plaats. Maar nog was er niets aan de hand. Bij de FINA Cup in Atlanta zouden we het wel even rechtzetten. Daar kwam ook al weinig van terecht; we eindigden als zevende, onvoldoende om ons te kwalificeren.'

Dat doen we in Berlijn gewoon eventjes over, sprak Trumbic gemakshalve. Zo ver kwam het niet, want de poloprofessor mocht vertrekken.

De Vries: 'We speelden in Atlanta niet slecht, maar we hebben nu eenmaal spelers die alleen vanuit het collectief kunnen presteren. Vroeger had Nederland in Van Belkum, Buunk en Veer individueel sterke spelers die in hun eentje een wedstrijd konden beslissen. De huidige ploeg staat of valt met een gezamenlijke aanpak. Missen er een paar de vorm van de dag, dan kunnen we het vergeten. Speldiscipline is in Berlijn dan ook harde noodzaak.

'We zijn er allemaal van doordrongen dat Berlijn echt de laatste mogelijkheid is. De loting is gunstig. In de eerste ronde treffen we Brazilië, Oekraïne en Roemenië. Daarna China, Bulgarije, Kazachstan en Slowakije. Zes landen plaatsen zich voor Atlanta. Ik denk dat er onder Hans van Zeeland een nieuw elan is ontstaan. Dat moet in Berlijn de basis zijn, want in technisch opzicht is een aantal van onze tegenstanders beter.

'Wij zijn in vergelijking tot vele andere landen maar amateurs. In Oost-Europa, Spanje en Italië is men dag-in, dag-uit met waterpolo bezig. De spelers verdienen er zelfs hun salaris mee. Wij zijn weer terug bij af. Zonder steun van het NOCNSF trainen we 's avonds gewoon weer om half elf.'

De deceptie van Atlanta werkte ook door in de club. De Vries: 'De vijf internationals van Polar Bears moesten zich ineens weer met de competitie bezig gaan houden. Dat lukte van geen kant en was aan de resultaten goed te merken. Het liep zo stroef dat Polar Bears dreigde in twee kampen uiteen te vallen: de internationals aan de ene kant en de clubspelers die maar enkele uren per week trainen aan de andere kant. We hebben er langdurig over gesproken. De laatste tijd gaat het beter.'

Wanneer het zevental zich plaatst voor de Spelen wordt opnieuw met het NOCNSF gesproken. 'Dan is er een basis om weer subsidie te vragen', aldus polo-commissaris Hans Aalbers. 'Het liefst hebben we de spelers drie maanden in Zeist bij elkaar. Maar om dat te realiseren moeten we wel eerst weer met de pet in de hand naar het NOCNSF stappen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden