Wateroverlast en dichte sluizen door droogte

De overheid kan een deel van de schade door de dijkdoorbraak in Wilnis vergoeden, als die valt onder de Wet Tegemoetkoming Schade bij rampen (WTS)....

De gemeente Wilnis inventariseert de schade die door de dijkdoorbraak maandagnacht is veroorzaakt. Volgende week moet de inventarisatie af zijn, verwacht minister Remkes. Volgens hem zal in geen geval de totale schade worden vergoed. Remkes is niet van plan Wilnis te bezoeken, zei hij. Hij voelt niet voor 'ramptoerisme'.

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat veel eerder IJsselmeerwater naar de polders in het westen van het land had moet worden gepompt om de droogte in Hoogheemraadschap Rijnland te bestrijden. Dan was zilt water, dat schadelijk kan zijn voor natuur en milieu, niet nodig geweest.

Vooral PvdA-Kamerlid Boelhouwer en zijn GroenLinks-collega Duyvendak lieten zich kritisch uit over het beleid van staatssecretaris Schultz van Haegen (Waterstaat). Die gaf toe dat zij het grote reservoir zoet IJsselmeerwater ten tijde van de beslissing zilt water in te laten, 'niet op het netvlies' had staan.

Ook kondigde Schultz aan voortaan beter naar TNO te luisteren. Vorige week noemde het Nederlands Instituut voor Toegepaste Geowetenschappen van TNO de inlaat van zilt water zinloos . Samen met TNO gaat het ministerie nu een expertteam instellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden