Waternet: 'Er werd niet gewerkt aan waterleiding VUmc'

Op het moment dat dinsdagochtend bij het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam de overstroming ontstond, werd niet gewerkt aan de betreffende waterleiding. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van Waternet.

Een stapel rubberen afvoerbuizen voor de ingang van VUmc Beeld anp

Het bedrijf heeft gekeken naar wie er sinds 1 januari van dit jaar heeft gewerkt aan of in de omgeving van de getroffen leiding in de Van der Boechorststraat. Daaruit bleek dat er wel werkzaamheden in de omgeving zijn uitgevoerd door een aantal partijen. Met hen wordt nu contact gezocht om te kijken wat ze precies hebben gedaan en of dit tot de breuk heeft kunnen leiden.

Waternet verwacht dat dit onderzoek enkele weken gaat duren. Ook bekijkt een onafhankelijk onderzoeksbureau in opdracht van de verzekeraar wat de oorzaak van de gesprongen waterleiding is geweest. Ook de resultaten hiervan laten vermoedelijk nog enige weken op zich wachten.

Op dit moment werkt Waternet hard aan de vervanging van de waterleiding, zodat de straat weer toegankelijk is. Zoals het er nu naar uitziet, moet alles eind volgende week zijn gerepareerd.
Als gevolg van de wateroverlast moest het VUmc dinsdag meer dan driehonderd patiënten evacueren. Ze kregen onderdak in twintig ziekenhuizen. Het VUmc is momenteel druk alle voorzieningen aan het testen. Het ziekenhuis gaat naar verwachting niet voor woensdag open, zei een woordvoerder. Begin volgende week is bekend wanneer dit wel het geval zal zijn.

Veel artsen en verpleegkundigen van het VUmc zijn elders aan het werk. Zo opent in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam woensdag een speciale VUmc-afdeling, die zeker twee weken beschikbaar is. Hier zijn twee operatiekamers en 36 bedden. Mocht het ziekenhuis toch al snel weer operationeel zijn, dan blijft deze afdeling in gebruik. Ook in andere ziekenhuizen in de hoofdstad gaan chirurgen van het VUmc operaties uitvoeren.

Vanaf maandag zijn de collegezalen voor studenten in het ziekenhuisgebouw weer toegankelijk. De colleges worden weer hervat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.