Waterige, zoete en naar zeep ruikende kokosmelk

Kokosmelk geeft een fijn exotisch tintje aan gerechten. Welk merk maakt het witte goedje het best?

Pay-Uun Hiu
De winnaar van de test: de kokosmelk van Fair Trade uit Sri Lanka. Beeld
De winnaar van de test: de kokosmelk van Fair Trade uit Sri Lanka.Beeld

Kokosmelk bestaat uit het witte vruchtvlees van de kokosnoot en water. Je zou zeggen dat het niet zoveel uitmaakt of je kokosmelk A of B neemt. Dat doet het dus wel, constateert het V-testpanel na het proeven van zes merken. Blind uiteraard, dat wil zeggen: uit genummerde schaaltjes. Proevers van dienst zijn Onno Kleyn en Tallina van den Hoed van kookrubriek de Volkskeuken en Saskia Heins, Indonesië-specialiste en voorheen cateraar van Indonesische maaltijden.

Alleen al in uiterlijk zijn er grote verschillen. De romige kokosmelk van Albert Heijn en de melk van Go-Tan lijken op elkaar: oogverblindend wit. De andere vier zijn overwegend ivoorkleurig, waarbij de biologische melk van Biona Organic meer naar grijs neigt en het merk Tropical tegen geel aan zit.

Ook voor de dikte van de kokosmelk is geen eenduidige norm. Albert Heijn en Go-Tan leveren dikke romige melk, die van Bon Coco light en Biona is ronduit dun. Opvallend, volgens Kleyn, is dat de melk van Go-Tan ook na een tijdje staan niet schift, wat duidt op het gebruik van bindmiddel. Volgens het pakje zit dat er niet in: 100 procent naturel, geen additieven, staat erop.

The proof of the pudding - het proeven - is geen onverdeeld genoegen. Niet zo vreemd, omdat je kokosmelk nooit puur nuttigt, maar verwerkt in een gerecht. Toch wil het panel weten wat de beste kokosmelk is om door de curry of sajoer lodeh te roeren. Het lekkerst, daarover is het panel het eens, is een ouderwets blok santen laten oplossen in water of laten meekoken in de saus. Je kunt dan zelf kiezen hoe dik je hem wil. Maar een kant-en-klaar pakje of blikje kokosmelk is handig, zeker als je wat minder bekend bent in de niet-westerse keuken.

'Leerzaam', vindt het panel de onderneming. Een echte nummer 1 komt er niet uit. Heins zet Tropical bovenaan: lekkere smaak, vol en romig. Bij Kleyn belandt die juist onderaan: 'vies, smerig en goor' is zijn ongezouten oordeel. Van den Hoed is er ook niet al te enthousiast over: de melk ruikt een beetje naar zeep en smaakt waterig en zoet. 'En dat is dan het spul dat ik altijd gebruik', zegt Kleyn. Hij stapt waarschijnlijk over naar de kokosmelk van Albert Heijn, die hij met een dikke 8 op nummer 1 zet: echte kokossmaak, goed aroma, mooie dikte.

De lightversie van Bon Coco doet het redelijk bij Heins, maar komt er bij Kleyn en Van den Hoed niet best vanaf. Te zoet, artificieel - een soort chocomel. Go-Tan is 'aardig, maar geen kokossmaak' (Kleyn), 'heel dik, met een vel erop en niet zo lekker' (Heins) en 'beetje niksig en zepig' (Van den Hoed).

De duurste uit de reeks is Biona Organic maar die maakt de prijs kwalitatief niet waar: te dun, geen kokossmaak en zurig zijn de kritiekpunten. Niet biologisch, wel eerlijk is de kokosmelk van Fair Trade uit Sri Lanka - en die scoort over de hele linie het best. Bij Kleyn en Heins staat-ie op de tweede plaats en bij Van den Hoed op de eerste: lekker zoetig en zacht.

Fair Trade
400 ml, 1,39 euro

AH Romige Kokosmelk
200 ml, 0,89 euro

Bon Coco light
400 ml, 0,73 euro

Go-Tan
250 ml, 1,05 euro

Tropical
165 ml, 1,00 euro

Biona Organic
400 ml, 2,35 euroFair Trade

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden