Watergebruik in Leidsche Rijn luistert nauw

Het wassen van de auto of het afsteken van vuurwerk is straks niet zomaar mogelijk in de nieuwe stadswijk Leidsche Rijn, tussen Utrecht en Vleuten-De Meern....

Van onze verslaggever

UTRECHT

Wethouder A. Rijckenberg van Utrecht vertelde dit woensdag omdat deze dagen de aanleg van de waterleiding in het gebied kan beginnen. De inwoners van Leidsche Rijn krijgen de beschikking over twee soorten kranen: een met drinkwater en een met huishoudwater. Het laatste is bestemd voor baden en douchen, voor de afwas, de wc en de was. De kwaliteit van dit water wordt in het gebied zelf in stand gehouden door een ingenieus beheer van grondwater en oppervlaktewater. Vandaar dat auto's alleen daar mogen worden gewassen waar het afvalwater veilig kan worden afgevoerd.

De aard van het gebied maakt het mogelijk regenwater in de bodem op te vangen, waar het zichzelf zuivert en dan doorsiepelt naar sloten en plassen in de omgeving. Overtollig water wordt zo opgeslagen in bijvoorbeeld een plas die ook voor recreatie is bestemd. Dit water, van 'zwembadkwaliteit', wordt als huishoudwater in huizen afgeleverd.

In droge tijden kan het tevens worden gebruikt om het grondwater op peil te houden. Volgens Ch. Bruggink van Waterleidingbedrijf Midden-Nederland is dat nuttig om het grondwater, waaruit tot nu toe het drinkwater wordt gewonnen, zoveel mogelijk te sparen.

Het systeem, dat 120 miljoen gulden aan investeringen vergt, kan volgens Bruggink het gebruik van zuiver drinkwater met de helft doen afnemen. In Leidsche Rijn met zijn 30 duizend huizen betekent dat een besparing van 2,5 miljoen kubieke meter (2,5 miljard liter) per jaar. Het waterleidingbedrijf loopt nu tegen een juridisch probleem aan: het is verplicht drinkwaterkwaliteit te leveren, terwijl het nu ook zwembadkwaliteit gaat verkopen. 'We moeten dus uitzoeken hoe dat wettelijk zit', aldus Bruggink.

In Leidsche Rijn wordt regenwater niet in het riool opgevangen en afgevoerd naar de rioolwaterzuivering, maar in verzamelpunten in de bodem. Van daar zakt het langzaam weg naar de aangrenzende sloot. Intussen blijft zwevend vuil achter, en bacteriën in de grond helpen ook mee aan de schoonmaak.

Vanuit de sloot stroomt het water naar de 'wijkwatergang' waarin waterplanten het verder zuiveren. Dan wordt het water opgevangen in de hoofdwatergang, waaronder de nieuw uit te graven Haarrijnse plas.

De oppervlakte waarin het water wordt opgeslagen, bedraagt 175 hectaren. Volgens de bedenkers van het plan kan er een schaatstocht ter lengte van een Elfstedentocht worden uitgezet. Maar de oppervlakte is ook voldoende om 'met niets doen' een goed functionerende waterhuishouding te garanderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden