Waterboarden in ijswater

Service voor vakantievierders en ieder ander die geen zin heeft in nieuwsjagen: Loes Reijmer vat een week in Nederland samen in 649 woorden. Blijft u gerust nog even weg.

Bent u bekend met de haat-liefdeverhouding met de smartphone op vakantie? U wilt hem een paar weken afzweren, maar terwijl u uit een 13de-eeuwse Florentijnse duomo slentert, grijpt uw hand - niet uw ratio - er toch naar. En die hand begint óók nog eens uw werkmail te checken voor... voor... ja, voor wat eigenlijk?


Nog een argument om de telefoon voortaan in de glampingtent (Nederlanders kiezen massaal voor luxecampings, lazen we woensdag in de Volkskrant) te laten: op vaderlands nieuwsgebied mist u weinig. En het echte wereldnieuws hoort u vast van uw medeglampers, op weg naar de glampingspa met scrubvissen en eucalyptusbad.


Dat het haar van Beyoncé tijdens een optreden vast kwam te zitten in een ventilator, bijvoorbeeld. 'Ze zong gewoon door terwijl bodyguards haar los probeerden te krijgen', lazen de achterblijvers op Teletekst (vooruit, sectie: Opmerkelijk). Ja, we kunnen er lacherig over doen, maar iedereen die weet hoe het haar van Beyoncé eruitziet, moet vaststellen dat dit een zaak van bittere ernst is. Het is dat die Amerikanen zo van een kleine overheid zijn, anders was een protocol 'Haar van wereldsterachtigen in ventilatoren en andere draaiende objecten' wel op zijn plaats geweest.


Ach, de protocollen en plannen, wij Nederlanders zijn er juist dól op. Staatssecretaris Sharon Dijksma kwam deze week met het protocol 'Stranding levende grote walvisachtigen', zodat we de volgende keer wel weten wat we moeten doen bij een bultrug op een zandbank.


Het meest bediscussieerd werd het nationaal hitteplan. Eigenlijk was er weinig aan de hand: het RIVM maakte bekend dat het hitteplan in werking zou treden vanwege de hoge temperaturen. Zo wisten zorginstellingen dat ze hun draaiboeken uit de kast moesten halen voor 'de kwetsbare groepen'.


Maar met 30 graden lopen de gemoederen al snel hoog op. Half Nederland deed alsof het RIVM hen waterboardde in een bak ijswater en vervolgens met een perenijsje in het gezicht sloeg. Daarop discussieerden we weer in radioprogramma's over de vraag of de ophef over de ophef over het hitteplan niet een beetje overdreven was. U begrijpt: we waren al snel weer anderhalve dag verder.


Eigenlijk hing elk nieuwtje samen met het warme weer. Een vrouw moest van de gemeente Zwolle het zwembadje verwijderen dat zij op de stoep had geplaatst voor buurtkinderen. In Utrecht liep een winkeldief tegen de lamp omdat hij nogal opviel in zijn dikke winterjas.


De oververhitte forens werd heen en weer gesleurd tussen burgerlijke gehoorzaamheid en anarchisme, tussen de NS en de Maatschappij Voor Beter OV. Die laatste vindt dat reizigers de ramen moeten inslaan zodra het te warm wordt in een stilstaande trein. 'Nee!', riep de NS. 'Dat is gevaarlijk!' Volgens het vervoersbedrijf weet het personeel wat er moet gebeuren als de airco uitvalt, maar het zou, daar is-ie weer, 'het protocol bij uitgevallen luchtkoeling nogmaals onder de aandacht brengen'.


Het roddeljournaille, nog zo'n kwetsbare groep, kreeg steun van stylist Maik de Boer. Hij twitterde: 'GROTE (sic.) respect aan (sic.) alle jongens en meisjes van RTL Boulevard die in een warm kantoor voor ons de uitzending mogelijk maken.' Dat de professionele roddelaars inderdaad geen tropenrooster draaien, bleek toen weekblad Weekend donderdag foto's publiceerde van actrice Halina Reijn en ex-voetballer Edgar Davids in innige knuffelstand.


Ten slotte nog even terug naar die telefoon, want we weten dat u hem stiekem meeneemt naar die Kundalini yogasessie op de glamping. Raak niet uit balans als u een pushbericht van - bijvoorbeeld - de NOS op uw telefoon binnenkrijgt. Ja, normaal ontvangt u alleen pushberichten bij breaking news, als de wereld in brand staat. Maar in de zomer gelden andere regels. Zo ontvingen we zondag rond half één het pushbericht 'Filip nieuwe koning der Belgen', alsof tot op het laatste moment spannend was geweest of Albert werkelijk afstand zou doen van de troon.


Als nieuws dat al weken bekend is tot breaking news wordt verheven, weet u dat er hier weinig gebeurt. Neem gerust nog een kruidenbad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.