nieuwsleidingen

Waterbedrijven schrijven laatste 1.500 huiseigenaren aan met loden leidingen

De tien Nederlandse waterbedrijven gaan de laatste 1.500 eigenaren aanschrijven van panden waar nog een klein stukje loden leiding van de straat naar hun watermeter loopt. 

Een drinkwater tap in Amsterdam Noord.Beeld Rebecca Fertinel

Het betreft de adressen waar destijds, bij de grote sanering van het Nederlandse waterleidingnet tussen 1995 en 2005, de eigenaren weigerden dit stukje loden leiding te laten vervangen. Bijvoorbeeld omdat het een monumentaal pand betreft en de eigenaar het zonde vond voor de authentieke tegels, of omdat de eigenaar niet wilde dat de tuin er schade van zou ondervinden.

De waterbedrijven zijn verantwoordelijk voor de leidingen tot de watermeter in het huis, de huiseigenaren voor de overige leidingen in de woning. Naar schatting lopen op nog 200 duizend adressen loden waterleidingen onder het huis. De waterleidingbedrijven hebben hun aandeel loden leidingen buiten de huizen dus al bijna geheel vervangen. De actie nu gaat om de laatste 1.500 van de in totaal 8 miljoen aansluitingen. En bij die aansluitingen gaat het soms nog slechts om nog geen meter leiding, van de straat tot de watermeter.

‘Wij zijn een heel precieze sector, dit zijn de laatste loodjes’, zegt woordvoerder Amarins Komduur van Vewin, de Vereniging van Waterbedrijven. In november bleek uit een rapport van de Gezondheidsraad dat loden leidingen nog schadelijker zijn dan gedacht. Ook in hele lage concentraties kan de stof schade aanrichten aan bijvoorbeeld het IQ van jonge kinderen. In oude loodleidingen kunnen deeltjes losraken en het drinkwater terecht komen. Daarom adviseert de Gezondheidsraad de overheid om huiseigenaren te stimuleren deze loden leidingen te vervangen.

Na deze berichten voelden de waterbedrijven zich verantwoordelijk om ook de allerlaatste fractie loden leidingen die onder hun verantwoordelijkheid valt te vervangen, aldus Komduur. De waterbedrijven kunnen de bewoners niet dwingen hieraan mee te werken. Maar ze gaan wel samenwerken met de GGD’s om zo veel mogelijk eigenaren te overtuigen van de noodzaak.

Utrecht en Rotterdam stelden onlangs al een onderzoek in naar de aanwezigheid van loden waterleidingen in schoolgebouwen en kinderdagverblijven. In Utrecht blijkt dat het geval te zijn in tien scholen. Amsterdam kondigde eerder aan dat de gemeente loden leidingen in gemeentepanden gaat vervangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden