Waterbedrijf eist verbod op Bentazon

Drinkwaterbedrijven, verenigd in de Vewin, en de milieubeweging eisen apart van elkaar bij de rechter een verbod op het gebruik van een groot aantal bestrijdingsmiddelen....

De procedures zijn aangespannen bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Dat college doet volgende week al uitspraak over het gevraagde verbod op Bentazon.

Het bestrijdingsmiddel, bekend van de Sandoz-lozing op de Rijn in 1986 en in Nederland vooral gebruikt op maispercelen, vormt veruit het grootste probleem voor drinkwaterbedrijven.

Volgens de Vewin wordt het middel inmiddels in zeventig waterputten aangetroffen in gehaltes die de wettelijke norm van 1 microgram per liter overschrijden. Op die locaties moet het drinkwater extra worden gezuiverd om verantwoord drinkwater te kunnen produceren. Die procedure kost volgens woordvoerder L. Joosten van Vewin onnodig veel geld.

Volgens de producent van Bentazon, het chemisch concern BASF, staat echter niet vast dat de drinkwaterputten via het grondwater worden besmet. Dat zou ook per ongeluk via het oppervlaktewater kunnen gebeuren. Een verbod is volgens BASF daarom niet nodig.

De stichting Natuur en Milieu en de Zuid-Hollandse Milieufederatie vinden de actie van Vewin niet ver genoeg gaan. Volgens de organisaties moeten 150 middelen worden verboden totdat ze zijn getoetst op schadelijke gevolgen voor het milieu. De wettelijke termijn voor de toelating van deze middelen is verlopen.

Het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen zegt onvoldoende capaciteit te hebben om op korte termijn 150 dossiers te beoordelen. De betrokken middelen zouden bovendien relatief weinig milieuschade veroorzaken, waardoor de formele toelating kan wachten op de invoering van Europese regels.

Bestrijdingsmiddelen verontreinigen in toenemende mate het drinkwater. De inname van Rijnwater is hierdoor afgelopen anderhalf jaar vaker gestaakt dan ooit tevoren. 'Het grootste probleem ligt in het toelatingsbeleid voor bestrijdingsmiddelen', stelt Vewin. 'In Nederland, Duitsland noch België wordt bij de toelating getoetst wat de risico's zijn voor de drinkwaterwinning.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden