Water kan half miljard goedkoper

den haag De opvang, zuivering, en levering van water kan per jaar 550 miljoen euro goedkoper. Een commissie die onderzoek heeft gedaan naar de zogeheten ‘waterketen’ denkt dat de komende jaren een besparing van 13 procent op de jaarlijkse kosten van 4,4 miljard euro mogelijk is....

Dit blijkt uit het rapport Doelmatig beheer waterketen, dat vandaag aan demissionair minister Huizinga van VROM wordt aangeboden. Het onderzoek is gedaan door de partijen die direct bij de watervoorziening zijn betrokken: het ministerie van VROM, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Unie van Waterschappen en Vewin – de club van waterbedrijven.

Het stuk komt vlak voordat twintig ambtelijke werkgroepen opties presenteren om in totaal 35 miljard euro op de rijksbegroting te bezuinigen. Zij zullen hun plannen donderdag publiceren. Het lijkt er sterk op dat zij voorstellen zullen doen om te snijden in het aantal bestuurslagen, waarbij de waterschappen een voor de hand liggend slachtoffer zijn. Hun taken zouden overgenomen kunnen worden door de provincies. Opvallend genoeg heeft het IPO – de lobbyclub van de provincies – zijn handtekening niet onder dit rapport gezet.

Volgens het rapport is er ‘in de waterketen een aanzienlijke doelmatigheidswinst te realiseren en zijn er ingrijpende verbeteringen en veranderingen nodig’. De partijen denken veel goedkoper te kunnen werken door kennis te bundelen, meer gebruik te maken van elkaars capaciteit en het beheer te ‘professionaliseren’. De waterbedrijven Aquario (Friesland) en Waternet (Amsterdam) worden genoemd als voorbeeld van bedrijven die goedkoper werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden