Water eist 3 levens in België

BRUSSEL Wateroverlast door hevige regen heeft afgelopen weekeinde drie mensen in Henegouwen (Wallonië) het leven gekost. Belgische burgemeesters spraken over de ergste watersnood sinds vijftig jaar. Ook in Zuid-Nederland leidde de regen tot grote overlast.

Twee slachtoffers vielen in Solre-Saint-Géry, een plaatsje nabij de grens met Frankrijk, het derde in Deux-Acren. Vele honderden Belgen werden geevacueerd omdat het water hun huizen binnendrong. In sommige woningen stond het water ruim een meter hoog. Omdat het zondagmiddag ophield met regenen en voor de komende dagen droog weer wordt voorspeld, lijkt het ergste voor de getroffen gebieden achter de rug.


Vooral Vlaams- en Waals-Brabant en Henegouwen zijn zwaar getroffen. Rivieren traden buiten hun oevers, zoals de Dender, die zondag 46 centimeter boven het alarmpeil stond. Ook het kanaal tussen Charleroi en Brussel kon de regenval niet verwerken. De nabijgelegen spoorlijn - waarover normaliter de Thalys en de Eurostar razen - moest tijdelijk worden afgesloten.


Volgens weerkundigen viel op sommige plaatsen zaterdag meer neerslag dan normaliter in de hele maand november. Omdat het sinds donderdag al vrijwel onophoudelijk regende, konden de grond en de rivieren het water niet meer verwerken.


De weerkundigen wijzen erop dat de oprukkende bebouwing de wateroverlast verergert. Het water kan door al het asfalt en beton nergens meer naartoe, waardoor het sneller zijn weg zoekt naar het laagste punt en daar overlast veroorzaakt. Omdat vanwege de bouwplannen de loop van een beek vaak wordt 'recht getrokken', neemt het gebied waar water kan bezinken nog verder af. Bovendien zijn in resterende overstroomgebieden soms huizen gebouwd.


Een van de slachtoffers is een 72-jarige vrouw uit Solre-Saint-Géry. Zij zat naast haar man in de auto die op een doodlopende weg vastliep door hoog water. De bestuurder kon zich redden, zijn vrouw niet. Het tweede slachtoffer, ook uit Solre-Saint-Géry, probeerde te voet zijn woning te bereiken, maar werd meegesleurd door het water. Zijn echtgenote heeft diezelfde avond zelfmoord gepleegd. Het derde slachtoffer, een 60-jarige vrouw, zou hebben geprobeerd een brug over te steken in Deux-Acren, die onder water stond. Ze viel in de Dender. Haar lichaam was zondagavond nog niet gevonden.


Minister Turtelboom van Binnenlandse Zaken zei dat het rampenfonds wordt opengesteld voor schade die niet door verzekeraars vergoed wordt.


Het waterpeil van de Maas stond zondagmiddag ongeveer twee meter hoger dan gemiddeld. Er werd naar schatting zes keer zo veel water afgevoerd als normaal.


Uitgelicht Pagina 12 en 13Aanvullingen & verbeteringen 16 november


Rectificatie / gerectificeerd


Sint wordt zaterdag in Ochten per cabriolet onthaald. Op de achtergrond de ondergelopen uiterwaarden van de Maas (Fotobijschrift, voorpagina, 15 november). Ochten ligt aan de Waal. De uiterwaarden zijn niet ondergelopen, er staan plassen regenwater op.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden