Water als religie

BEREND JAN BOCKTING

De gebochelde stedeling Jean (Gérard Depardieu) heeft ambitieuze plannen met het stukje grond dat hij van zijn moeder Florette heeft geërfd: een tot in de puntjes uitgedacht konijnenfokprogramma zal zijn gezin welvaart brengen. Een prachtplan, ware het niet dat ook twee plaatselijke boeren, de doortrapte Yves Montand en zijn neefje Daniel Auteuil, hun zinnen op het land hebben gezet. Ze beginnen hun buurman tegen te werken, waarbij het contrast tussen de ondanks zijn handicap altijd optimistische Jean en de afgunst van de samenzweerders groot is. De verfilming van gelijknamige verhaal van Marcel Pagnol (1895-1974) is vooral geslaagd door de schitterende fotografie van het door hitte geteisterde Provençaalse landschap. Depardieu zwoegt er zo overtuigend doorheen, dat je er dorst van krijgt: ook in het geslaagde vervolg Manon des sources zijn land en water voor de betrokken personages bijna religieuze begrippen.

Jean de Florette (Claude Berri, 1986)

Canvas, 20.40-22.35 uur.

undefined

Insidious

(James Wan, 2010) De tagline van spookhuisfilm Insidious is een goeie. 'It's not the house that's haunted', klinkt het. 'It's your son.' Het probleem waar veel horrorfilmers tegenaan lopen - waarom gaan de personages het spookhuis niet gewoon uit? - wordt hier eenvoudig omzeild: een in coma liggende zoon laat je niet zomaar achter. Schrijver Leigh Whannell en regisseur James Wan (de bedenkers van het destijds uiterst originele Saw) laten het aanvankelijk bij deze inventiviteit. En dat is helemaal niet erg: Insidious is een ouderwets aandoende horrorfilm à la The Amityville Horror (1979) waarin onderlinge relaties belangrijker zijn dan bloedvergieten en krakende deuren en krassende violen op de soundtrack voor schrikeffecten moeten zorgen. Maar zodra het duo het genre wil opfrissen, ontspoort de film volledig. Met humor halen ze de angel uit het script; hun surrealisme is niet eng, maar bespottelijk.

RTL 5, 23.15-1.20 uur.

undefined

North by Northwest

(Alfred Hitchcock, 1959) Volgens ingewijden gaan alle films van Alfred Hitchcock over Hitchcock zelf; met behulp van zorgvuldig geselecteerde alter ego's (van wie Cary Grant de meest geliefde was) beeldde de Britse regisseur zijn eigen obsessies en verlangens uit. In North by Northwest, de onovertroffen maatstaf voor de latere James Bond-reeks, schuilt een van die verlangens in het kleedgedrag van de belaagde protagonist Roger O. Thornhill (Grant dus), die per ongeluk verzeild raakt in een moordintrige en daarbij zijn goedgesneden pakken telkens weer aan- en uittrekt. En natuurlijk speelt ook een ijzige blonde schone, dit keer Eva Marie Saint, een belangrijke rol.

Nederland 2, 23.15-1.25 uur.

undefined

Leef!

(Willem van de Sande Bakhuyzen, 2005) De vierde samenwerking tussen schrijfster Maria Goos en regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen, die een dag voor de première overleed aan de gevolgen van kanker, werd een boordevol, gelaagd drama over vroedvrouw-met-schrijfambities Anna Jongkind, moeder van twee tienerdochters, gespeeld door Monic Hendrickx. Goos' scenario is complex - Anna komt in verschillende tijdlijnen voorbij - en het drama stapelt zich nogal hoog op, maar de cast, onder wie een geweldige Jeroen Krabbé als handtastelijke schrijver, is op dreef.

Nederland 3, 0.20-2.10 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden