Wat zitten ze daar te doen?

Het landschap is gekrompen. Het is kleiner. De fotograaf stond iets verder en iets hoger. De huizen lijken lager, we zien iets achter het hoekje rechts en gebladerte van een 'nieuwe' boom naast de scheve boom links....

Johan de Vos

We kennen de vier huizen in de rij, de lange haag en het huis met de caravan, maar weten weinig van wat er is aan de overkant. Er is geen trottoir, er zijn geen tuintjes, geen lantaarnpalen en in de voorgrond is een schamel grasveldje. Eentje van de derde categorie. We zien het aan de kale vlekken, de bobbels en de onordentelijke bloemen. De scheve boom krijgt geen goede zorg, de weg passeert rakelings zijn stam. Dit stellen we vast: er wordt weinig aandacht geschonken aan het grasveld aan de overkant van de huizen. Het zou een paradijs kunnen zijn voor de hondjes, maar er is geen hond op onze dag en ons uur.

Ik denk dat dit landschapje het einde is, de laatste bocht van een bewoonde wereld. Er is blijkbaar geen weg naar het Grote Gat in de diepte achteraan, er blijkt geen bewoning te zijn in de voorgrond en er is niets dat duidt op gebouwen aan de linkerkant. Mensen die in dit landschap wonen, kunnen niet verder, alleen terug. Dit is misschien wel letterlijk een plek aan de rand van een stad, een plek zonder winkels, zonder kerk, zonder school. Aan de ene kant is er nog een trottoir, aan de andere kant niet meer. Aan de andere kant begint een zwijgende, bescheiden wildernis. Het drama is hier niet gericht naar de mensen aan de overkant, maar naar een slecht gecultiveerde monocultuur.

De auto's kunnen belangrijk zijn. Maar er is weinig beweging. Het meest opvallende is een auto midden op het rijvak. Hij staat daar het beeld te domineren. Onbeweeglijk op de foto, maar misschien rijdend in werkelijkheid. Als de zon schijnt kan men foto's maken met een superkorte sluitertijd. Zo is niet te zien of een auto rijdt of stilstaat. Als onderzoekers staan we voor schut. Ik zie mensen in de auto. Wat zitten ze daar te doen? Zijn het mensen op terugweg of mensen die - verdwaald - hier terechtkwamen? Misschien zijn het mensen die straks deel zullen uitmaken van de grote gebeurtenissen. Gebeurtenissen die, naar ik vermoed, hier nu onafwendbaar zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden