Column

Wat zijn de voordelen van migratie?

De kwestie van Peter de Waard

Het asielzoekerscentrum in Gilze. Beeld ANP

'Vluchtelingen zijn onze toekomstige partners, onze beste vrienden, de drummer in de band van onze kinderen, onze nieuwe collega, Miss IJsland 2022 en de timmerman die eindelijk het probleem in de badkamer verhelpt, de kok in het restaurant, de brandweerman, de hacker en de televisiepresentator', schreef de IJslandse auteur Bryndis Björgvinsdóttir op een Facebookpagina waar 20 duizend IJslanders hebben toegezegd vluchtelingen in huis te willen nemen.

Het sentiment over de vluchtelingenstroom heeft door het dramatische beeld van een dood kind op een Turks strand een bizarre twist gekregen. Niet alleen in IJsland. Aangestuurd door populaire dagbladen als Bild, The Sun en De Telegraaf kwamen prominenten met een oproep dat het zo niet verder kan. In Amsterdam was vrijdag een wake voor 'de slachtoffers van Fort Europa'. Blijkbaar laten mensen zich makkelijker in het hart raken door een foto dan dat ze in actie komen door cijfers.

Terwijl aan de ene kant - van rechts-liberale kant - de enorme economische voordelen van migratie worden benadrukt, komen van de andere kant - zeg maar links-conservatieve zijde - steeds meer bezwaren.

Maandag was dat duidelijk te zien in deze krant. Op de opiniepagina links stelde Vino Avanesi van de Universiteit van Tilburg dat het aantrekken van menselijk kapitaal een noodzakelijke voorwaarde is voor economisch, technologisch en zelfs militair succes. Op de opiniepagina rechts sprak René Cuperus de vrees uit dat de migratiegolf de genadeklap kan zijn voor het sociale model Europa. 'Welkom nieuwe onderklasse, grotere ongelijkheden, culturele spanningen, 19de-eeuwse arbeidsverhoudingen, ja misschien zelfs wel de Amerikaanse doodstraf', aldus zijn doemscenario. Migratie leidt zogezegd tot de ultieme triomf van het Angelsaksische laissez-fairemodel en de ondergang van het Europese Rijnlandmodel. De rechts-liberale elite ziet in migratie een mogelijkheid om de zo gewenste hervormingen van de arbeidsmarkt door te drukken. De links-conservatieve elite vreest dat het sociale stelsel ten onder gaat.

Dat laatste is niet onderbouwd. In 2013 werd hier uitgebreid onderzoek naar gedaan door de WRR en het GAK. De conclusie was toen dat arbeidsmigratie en verzorgingsstaat goed samengaan. Reden voor 'verzorgingsstaatchauvinisme' - hoeveel migranten zijn acceptabel voordat het onze sociale rechten gaat aantasten - was er niet, aldus onderzoekster Monique Kremer.

Volgens de OESO is de Europese economie de afgelopen tien jaar mondiaal concurrerender geworden door migratie. Elke 50 procent toename van migratie leidt tot een productiviteitsstijging van 0,3 procent. Migratie helpt ook de overheidsbegroting. Migranten dragen per saldo meer aan belastingen en premies af dan dat zij aan uitkeringen en zorg kosten.

Misschien kan het Nederlands elftal in 2022 met Syrische inbreng IJsland verslaan.

Reageren?

p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.