Vijf reisvragenover de VS
Wat zijn de gevolgen van het Amerikaans inreisverbod? ‘Het is een catastrofe, dit is 9/11 en sars bij elkaar’
Vanaf zaterdag mogen inwoners van vrijwel alle Europese landen, inclusief Nederland, de VS niet meer in. De Amerikaanse president Trump zegt niet anders te kunnen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vijf vragen over dit inreisverbod.
Voor wie geldt het inreisverbod?
Wie de afgelopen veertien dagen in een van de 26 Schengenlanden is geweest, komt vanaf zaterdag (4.59 uur Nederlandse tijd) de VS niet meer in. Tot deze groep Europese landen behoort onder meer Nederland. Het Verenigd Koninkrijk valt erbuiten, evenals Bulgarije, Cyprus, Ierland, Kroatië en Roemenië. Het inreisverbod geldt voor 30 dagen, maakte de Amerikaanse president Trump bekend.
Amerikanen en personen met een permanente verblijfsvergunning mogen, na een grondige gezondheidscontrole, nog wel het land in. Dat geldt ook voor mensen met directe familie in de VS en zij die op uitnodiging in de VS moeten zijn om ‘bij te dragen aan de inperking of mitigatie van het virus', aldus het decreet van Trump.
Krijg ik als reiziger naar de VS nu mijn geld terug?
Dat ligt eraan hoe coulant en flexibel de reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij zijn. ‘Het virus en de gevolgen daarvan vallen onder uitzonderlijke omstandigheden’, zegt Pablo Mendes de Leon, hoogleraar lucht- en ruimterecht aan de Universiteit Leiden. ‘Net als bij de luchtvaartverstoring van 2010, toen er op IJsland een vulkaan uitbarstte.’
Brancheorganisatie ANVR adviseert personen die op korte termijn reizen naar Amerika, contact op te nemen met hun reisorganisatie. Klanten van TUI kunnen bijvoorbeeld kosteloos omboeken of annuleren. De reisorganisatie vliegt normaal gesproken twee keer per week naar Florida, maar stopt daarmee tot en met 12 april. TUI inventariseert hoeveel van reizigers er in de VS verblijven. ‘Het is nu nog onduidelijk of zij hun reis kunnen afmaken of dat zij het land zo snel mogelijk moeten verlaten.’
Ook Amerikaspecialist Doets Reizen draait op voor de kosten als klanten willen annuleren of omboeken. ‘Met de term overmacht kan ik niets’, zegt directeur/eigenaar Elske Doets. ‘Als reisorganisatie zijn we er in goede en slechte tijden voor onze klanten.’
Kom je als reiziger naar de VS nog wel terug?
Luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties zeggen hun uiterste best te doen, maar garanderen kunnen ze het niet. Op Schiphol nemen donderdag reizigers daarom het zekere voor het onzekere en blazen hun trip af. Doets: ‘Maar er zijn ook personen bij die tegen ons zeggen: waarom zou ik niet gaan, ik zie wel hoe ik thuiskom. Die keus laten we aan de reiziger.’
Bij de specialist voor Amerikareizen is het ‘11 september-scenario’ in werking getreden: na de aanslagen besloot de VS tijdelijk niemand meer binnen te laten. Alle reizigers van Doets die donderdag op het vliegtuig naar de VS zouden stappen, zijn gebeld en gevraagd: wilt u nog steeds op reis?
Reisorganisatie TUI laat Nederlanders al niet meer naar Amerika reizen, zoals op de vlucht naar Florida van donderdag. ‘We weten op dit moment niet of mensen terug kunnen komen. We hebben reizigers daarom het advies gegeven niet te vertrekken. Ze hebben daar allemaal gehoor aan gegeven’.
Wat zijn de gevolgen voor de reisbranche?
Die zijn catastrofaal, zegt ANVR-baas Frank Oostdam. ‘Dit is 9/11 en sars bij elkaar opgeteld voor de reisbranche.’ Hij voorspelt dat nog meer landen hun grenzen sluiten voor Nederlanders: Australië en Vietnam spelen met dit idee, India weert al toeristen uit onder meer Duitsland, Frankrijk en Italië. ‘Als dit zo doorgaat, zijn we in twee, drie maanden klaar als sector.’ De reisbranche stuurde daarom woensdag een brandbrief naar minister Wiebes van Economische Zaken.
Bij Doets Reizen hebben ongeveer duizend klanten een reis naar Amerika geboekt die valt in de periode van het inreisverbod. ‘We zitten nu nog in de winter, waardoor de impact voor ons beperkt is. Van de 15 duizend reizen die we per jaar verkopen, valt 70 tot 80 procent in de zomer. Al zijn mensen nu ook al bezorgd over wat ze met hun zomervakantie in de VS aan moeten.’
Meer over het coronavirus:
De voetbalstadions gaan dicht, maar de Efteling blijft open. Gezinsleden van patiënten moeten thuisblijven maar naar de winkel mogen ze wel. Stelt Nederland zich niet veel te slap op tegen het coronavirus?
Wat kan Nederland leren van Hongkong, dat met fluwelen hand het coronavirus in toom houdt?
In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het coronavirus. De laatste ontwikkelingen worden bijgehouden in ons liveblog.