Weblog

Wat zijn de beste liefdesromans uit Afrika?

Liefdesromans in De beste boeken van Afrika, deel 7. Met als gasten: Clarice Gargard, Hélène Christelle Munganyende en Carien Westerveld op 8 april 2018, in het Bijlmer Parktheater, 15.00-17.00 uur. Tickets.


Beeld wb


De liefde! Daarover wilde Ama van Dantzig het nu wel eens hebben in De beste boeken van Afrika. Wat een goed idee, maar toen vroegen we ons opeens af: bestaan er in de Afrikaanse literatuur eigenlijk wel echte liefdesromans? Wat zijn de evenknieeën van Jane Austens Pride and Prejudice, van de dramatische liefde van Tolstojs Anna Karenina, of de erotische uitspattingen in Jan Wolkers' Turks fruit of Gerard Reve's De taal der liefde?

Natuurlijk zijn we al veel liefdesperikelen tegengekomen in de boeken die bij ons panel de revue zijn gepasseerd, maar toch waren die vaak ondergeschikt aan een ander thema. De strijd tegen onderdrukking onder het kolonialisme en later despoten, de zelfbevrijding van vrouwen, de dromen en drama's van migratie - dat lijken vaak noodzakelijker onderwerpen. Maar is onze aarzeling wel terecht? Kijken we niet goed genoeg? Zien we meer liefdesromans als we ons verwachtingspatroon bijstellen?

We hebben voor deze bijeenkomst een keur aan inspirerende gasten uitgenodigd om hun favoriete liefdesboeken aan te prijzen en stukken voor te dragen.

Met speciale gasten:
Clarice Gargard (columniste NRC, mede-auteur nieuwe bundel Zwart), vertelt over de drie liefdesgeschiedenissen uit de Afrikaanse literatuur die haar het meest hebben geraakt.
Hélène Christelle Munganyende (ook in Zwart, en publiciste), zal een stuk uit haar favoriete Afrikaanse liefdesverhaal voordragen.
Carien Westerveld (boek De Afrikaanse droom) prijst de Keniaanse dichter Muthoni Likimani aan.

Twee eerdere gastsprekers komen terug!:
Vamba Sheriff (De zwarte Napoleon), vertelt over Ben Okri's liefdesroman Dangerous Love.
Babah Tarawally (De verloren hand) leest een stuk uit zijn verhaal in Zwart.

En de panelleden:
Kiza Magendane, net terug uit Zuid-Afrika, brengt een Zuid-Afrikaanse love story mee.
Ama van Dantzig vertelt over een van haar jeugdheldinnen: Ama Ata Aidoo: Keuzes.
Wim Bossema vraagt aandacht voor African Love Stories, an anthology.
Yasmine Allas kan niet aanwezig zijn, ze verblijft in Hargeisa in Somalië/Somaliland; Maar lees haar eigen liefdesromans: Een nagelaten verhaal en De uitverkorene. Ze zal op film iets voordragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden