Wat zegt het spel van Seedorf over zijn stijl als coach?

Zal Seedorf als Milan-trainer voortborduren op zijn werk als speler? Coaches over het effect van een sportloopbaan.

AMSTERDAM - Marc Lammers wilde in zijn eerste maanden als hockeycoach het liefst elf kopieën van zichzelf opstellen. Volleybalicoon Ron Zwerver moest als trainer geduld leren hebben, wanneer hij jonge speler iets uitlegde dat voor hem als olympisch kampioen zo vanzelfsprekend was als opstaan.

Ze spreken uit eigen ervaring als ze zeggen dat een trainer zonder meer wordt gevormd door datgene wat hij als speler heeft bereikt. Die speler doet indrukken op tijdens zijn loopbaan, leert functioneren in verschillende tactieken en systemen, moet samenwerken met mensen wier karakters ver uiteen kunnen lopen.

De bondscoach van de Belgische hockeyers en de assistent van het vrouwenvolleybalteam zijn dan ook benieuwd hoe Clarence Seedorf het ervan afbrengt bij AC Milan, nu de voetballer is opgegaan in de trainer. Zwerver: 'Ik had zelf de stap niet gezet, met zo weinig ervaring.'

Lammers: 'Ik zeg niet dat dit voor Clarence geldt, maar veel oud-voetballers onderschatten dat niet iedereen zo talentvol is als zij.'

Zelf leerde Lammers pas na een aantal jaar dat een coach spelers moet loslaten om ze de echte stap naar de top te laten maken. 'De speler moet eigenaar worden van zijn eigen ontwikkeling, dan gaat hij er ook harder voor lopen', zei Lammers daarover al eens.

Lammers is ervan overtuigd dat hij als coach meer leerde van de cursussen die hij de laatste jaren volgde dan van zijn eigen hockeycarrière. 'Sommige directeuren van grote bedrijven wilden alles sturen, ik sprak er ook een paar die alles van onderaf lieten bedenken.'

Welke weg Seedorf zal kiezen is ongewis. Het debuut van de oud-international als coach, zondagavond in het competitieduel met Hellas Verona, laat tal van vragen onbeantwoord. De tijd in Milaan zal leren of de trainer Seedorf voortborduurt op het werk van de speler die Seedorf was, een slimme strateeg op het middenveld met oog voor anderen. Al ligt zoiets wel in de lijn der verwachting.

Seedorf waakte er niet voor niets voor om in tactische besprekingen te vervallen bij zijn eerste persconferentie als trainer. Hij wil bovenal het plezier terugbrengen bij het instituut, waar de laatste maanden chagrijn heerste, door de tegenvallende resultaten onder zijn voorganger Allegri. Datzelfde deed hij bij Botafogo, de club uit Rio de Janeiro waar hij vervroegd zijn loopbaan als speler besloot.

'Het gaat er voor mij niet om of ik één, twee of drie aanvallers opstel, maar het gaat om de filosofie achter de manier van spelen', zei hij, voor zijn vuurdoop als coach. 'Gewoon lekker gaan voetballen, plezier hebben, genieten', dat is wat Seedorf voorstaat.

Iets zinnigers valt er waarschijnlijk nog niet te zeggen, nu hij nog maar net aan het werk is in Milaan. Jon Dahl Tomasson incasseerde na zijn debuutwedstrijd als trainer van Roda JC beleefd de complimenten voor de manier waarop hij zijn ploeg had laten voetballen tegen Heerenveen. Maar laten we zijn rol vooral niet overdrijven, zei hij er meteen bij. De Deen is pas tien dagen aan het werk in Kerkrade.

De positie waarop je als speler groot bent geworden, bepaalt ook niet klakkeloos hoe je als trainer een ploeg laat voetballen. Een spits kan behoudend voetbal voorstaan, waar een keeper als coach juist de aanval predikt. De coaches van Ajax en PSV, oud-verdediger De Boer en oud-middenvelder Cocu, kozen beiden voor het offensief.

Hans de Koning knikt instemmend. Als trainer van FC Volendam wil hij altijd en overal spectaculair voetbal spelen, net als hij bij zijn vorige ploegen nastreefde. 'Ik wil dat de liefhebber in mij voldoening uit een wedstrijd haalt. Kansen creëren, daar gaat het om in het voetbal.' Liever aanvallend ten onder dan door een keer te counteren de zege stelen, in zijn woorden.

Klinkt dat niet vreemd uit de mond van een voormalig doelman, die ooit met FC Twente tegen een piepjonge Seedorf speelde? 'Nee, helemaal niet. Als keeper zag ik mezelf als het beginstation van elke aanval. Ik zocht altijd zo snel mogelijk de diepte.'

Niettemin heeft De Koning geleerd concessies te doen, zoals alle trainers. Hem ontbraken soms de spelers met wie hij graag naar voren wilde trekken, vanwege blessures of omdat de club ze niet kon betalen. Het liefst zou hij dit seizoen nog 'een stuk of drie etterbakkies' aan Volendam toevoegen, want: 'Je moet altijd proberen spelers te halen die bij jouw filosofie als trainer passen.'

De hoeveelheid krediet waarmee Seedorf aan zijn ongewisse avontuur als trainer begint, is groot. Hij wordt bij AC Milan op handen gedragen, wat het inwilligen van zijn wensen vergemakkelijkt. Als assistent wil hij naar verluidt graag oud-verdediger Jaap Stam naast zich hebben. En zou het echt waar zijn dat Seedorf interesse heeft in Blind, Klaassen, De Jong en Fischer van Ajax, en in PSV'er Adam Maher?

Interessant wordt te zien hoe Seedorf zich staande houdt in Italië, als exponent van twee voetbalculturen. Hij groeide op in de aanvallende Hollandse school en het Ajax-systeem onder Van Gaal, maar speelde tien jaar in een land waar het doel alle middelen heiligt. Hoewel aanvallend voetbal doordringt tot de haarvaten van het Italiaanse voetbal, spelen de clubs er nog altijd niet graag blindelings op de aanval.

De Koning is benieuwd. 'Of hij ontzettend gaat aanvallen, dat durf ik nog niet te zeggen. Maar hij zal zeker hameren op het verzorgde positiespel dat hem als speler kenmerkte. Het wordt echt niet van: keeper Abbiati rost de bal naar voren en we zien wel wat er gebeurt.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden