Column

'Wat ze allemaal gemaild heeft, zal me worst wezen. Maar waar zijn Mees' vrienden?'

Ik moet er steeds aan denken. Dat er een volstrekte onbekende aan te pas moest komen om de borgsom van Heleen Mees te betalen, schrijft columnist Malou van Hintum. 'Wat is vriendschap waard? Nog geen 5000 dollar?'

Heleen MeesBeeld anp

Zou ik een borgsom van 5000 dollar betalen als een van mijn vrienden of vriendinnen in de gevangenis zat? Ja. Per slot krijg je een borgsom als het goed is weer terug, dus het is een soort lening. Degene om wie het gaat, krijgt niet de kans dat geld op te maken en hoeft het jou ook niet terug te betalen. Wat dat betreft is het overzichtelijk. Natuurlijk kan hij of zij er vandoor gaan. Dan is je geld er ook vandoor. Maar dan nog. Echte vriendschap is toch wel 5000 dollar waard?

Heleen Mees
Ik moet er steeds aan denken. Dat er een volstrekte onbekende aan te pas moest komen om de borgsom van Heleen Mees te betalen. Erkend powerfeministe, medeoprichtster van Women on Top, gepromoveerd econoom, en opgepakt voor stalking. Afijn, we kennen het verhaal. Nou ja, we kennen het verhaal helemaal niet. We fantaseren en speculeren. Maar één ding weten we wel: dat haar borgsom is betaald door een man die ze niet kent, laat staan dat ze met hem bevriend zou zijn.

Blaren
Hoeveel mails er zijn gewisseld, wat de inhoud daarvan was, en welke rol mijnheer Buiter ook gespeeld heeft - ik vind het allemaal veel minder interessant dan de vraag: waar zijn Mees' vrienden? Heeft ze die niet meer? Hebben ze haar al zo vaak getroost, gewaarschuwd en geholpen dat ze denken: blijf jij nu maar lekker op je blaren zitten?

Dat kan natuurlijk. In eigen kring heb ik meegemaakt dat vrienden twee jaar lang iemand financieel ondersteunden die bleef volharden in zijn negatieve gedrag, en er zelf onvoldoende aan deed om er weer bovenop te komen. Na twee jaar was iedereen er wel klaar mee, en hoe hij zich nu redt is onbekend.

Vrouwen
Maar in Mees' geval gaat het om één bedrag. Voor één keer. De laatste keer, voor mijn part. Maar blijkbaar was er niemand, of waren er onvoldoende mensen, die zich geroepen voelde(n) om dat bedrag op tafel te leggen. Ook in de vrouwennetwerken waarin Mees actief was, was er kennelijk geen vrouw die in de portemonnee wilde tasten.

Hoe eenzaam ben je dan? Wat is er dan in je leven gebeurd? Hoe kan het dat haar vrienden zo vervreemd van haar zijn geraakt, en zij van hen?

Voorwaardelijk
Ik sprak twee jaar geleden voor een verhaal in Vrij Nederland over vriendschap met filosoof René ten Bos. Hij zei tegen me: 'Ik heb een vriend met wie ik naar voetbal ga. En een vriend met wie ik dubstep luister en ga drinken in de stad. Mijn grote passie, filosofie, deel ik weer met iemand anders. Met sommige vrienden praat je over seks en je privéleven, maar met andere helemaal niet.'

Dus, zei ik tegen hem, het zou best kunnen dat een van uw vrienden ontzettend in de problemen zit - baan kwijt, vrouw weg, grote schulden - maar dat u dat niet weet? 'Ja, hoor. Als hij dat niet vertelt.' En dan bent u wel echte vrienden? 'En dan zijn we wel echte vrienden.'

Hij zei ook dat vriendschap een bepaalde voorwaardelijkheid impliceert: 'Van mijn vrouw hou ik om wie zij is, ongeacht wat ze doet. Met vrienden moet ik bepaalde activiteiten delen. Als die wegvallen, is de vriendschap moeilijk vol te houden.'

Breken
De filosoof Montaigne stelt dat vriendschap 'nergens om' - niet omdat die functioneel of nuttig is, niet omdat je samen plezierige dingen doet - de hoogste vorm van vriendschap is. Het is vriendschap 'omdat jij het bent, omdat ik het ben'. Maar wat als je elkaar in dat 'zijn' niet meer herkent? Hoe barsten, scheuren en breken vriendschappen?

Dat is het verhaal dat ik graag van Heleen Mees zou willen horen. Wat ze allemaal gemaild heeft, zal me verder worst wezen.

Malou van Hintum is politicoloog en columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter: @Malouvh

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden