Wat wordt er nou eigenlijk gebouwd op het Taksimplein?

Moet het Gezipark bij het Taksimplein in Istanbul wijken voor een winkelcentrum, een moskee, Ottomaanse barakken of dat allemaal? In de meeste berichtgeving wordt geschreven over bouwplannen voor winkels, maar taalkundige Rik Smits schrijft in een opiniestuk in de Volkskrant vandaag dat premier Erdogan al sinds de jaren negentig droomt van een moskee op het Taksimplein. Wat gaat het worden?

Demonstranten kamperen in het Gezipark bij het Taksimplein in Istanbul.Beeld getty

Allereerst is het nog de vraag of het park echt zal verdwijnen en er daadwerkelijk nieuwbouw zal verrijzen. De beslissing om het park te laten verdwijnen werd vrijdag 31 mei door een Turkse rechtbank teruggedraaid, maar Erdogan houdt vast aan de plannen en heeft sindsdien nog wat extra olie op het vuur gegooid.

Hoe groter het protest tegen het verbouwen van het Gezipark, hoe standvastiger de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan in zijn voornemen om de bomen te kappen en te verruilen voor steen en beton. Correspondent Bram Vermeulen schrijft op 3 juni in NRC Next dat geruchten over de komst van een winkelcentrum de aanleiding waren voor de eerste demonstraties in het park. Het Gezipark zou een van de laatste groene plekken in de volgebouwde stad zijn.

Moskee
Een dag eerder, op 2 juni, schrijft de Turkse krant Hurriyet dat Erdogan de plannen voor een winkelcentrum van tafel had geveegd en in de plaats daarvan de bouw van een moskee aankondigde. 'Er is geen finaal winkelproject hier. Misschien maken we een museum. Is er een definitief document? Nee', zei de Turkse premier dat weekend in Istanbul. Het Atatürk Cultural Center moest volgens Erdogan wijken voor een moskee en een operagebouw.

De Turkse columnist Ihsan Dagi schrijft die dag dat Erdogan de bouwplannen omgooide ten faveure van een moskee om zijn gelovige achterban te behagen. 'De heersende partij van Erdogan lijkt zich bewust te zijn van het ongenoegen in de achterban en probeert de eenheid te herstellen met het plan van een moskee in Taksim.'

Naast de plannen voor een winkelcentrum, dan wel moskee, wil Erdogan een replica neerzetten van in 1940 vernietigde Ottomaanse barakken. Het hele plein, dat nu een verkeershub is, moet slechts nog voor voetgangers toegankelijk worden, schrijft de BBC. Volgens de BBC zou de moskee in het winkelcentrum moeten komen.

Protest
De strijd tussen Erdogan en de demonstranten is nog niet gestreden. Pogingen van de premier om het plein schoon te vegen, hebben het protest alleen maar groter gemaakt. Of het plein daadwerkelijk wordt verbouwd en hoe het er dan uit moet gaan zien, is nog niet duidelijk. Erdogan zei het zelf: er zijn nog geen definitieve plannen. De premier wil in elk geval dat er ook een moskee verrijst op het plein.

Het protest heeft zich verspreid over heel Turkije en is verworden tot een demonstratie tegen het autoritaire heersende regime. Bram Vermeulen zag vorig weekend op het Taksimplein een spandoek met de tekst: 'We hebben de (regeringspartij) AKP niet nodig om ons geloof te beschermen, de (oppositiepartij) CHP niet nodig om Atatürk te beschermen, de (Koerdische partij) BDP niet nodig om de Koerden te beschermen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden