Wat wil het kabinet met de inlichtingendiensten? Straks komt het antwoord

De 'commissie Stiekem', de commissie waarin de fractieleiders worden bijgepraat over de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, staat vandaag opnieuw ter discussie. Het kabinet komt met een reactie op het rapport van de commissie Dessens, dat meer bevoegdheden voor de diensten en ruimer toezicht bepleit.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken, als minister verantwoordelijk voor de AIVD, de algemene inlichtingendienst. Beeld anp

Nog voordat de kabinetsreactie er is, is de discussie al losgebarsten. De Telegraaf meldde vanochtend dat het kabinet de commissie Stiekem wil handhaven zoals die is. Waarop GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman reageerde dat de Kamercommissie juist meer bevoegdheden zou moeten krijgen. Voortman: 'Nu lijkt het er toch op dat er te veel geheim blijft 'omdat dat moet' , zonder dat we ons afvragen of dat wel nodig is. Adagium moet zijn 'openbaar, tenzij'.'

De commissie Stiekem kwam vorige maand in opspraak door het debat met minister Plasterk van Binnenlandse Zaken over door Nederlandse diensten vergaarde metadata. Het blijft onduidelijk of de partijen hierover waren geïnformeerd in de commissie Stiekem. Dit werd wel gesuggereerd door onder andere PvdA-leider Diederik Samsom. Maar na overleg tussen de fractieleiders volgde een schriftelijke verklaring waarin de commissie Stiekem stelde 'zich niet geïnformeerd te achten'.

Politici worstelen vaker met de commissie Stiekem omdat wat daar in vertrouwen wordt besproken buiten die commissie niet mag worden gebruikt. Het belemmert de Kamer dus bij het publiekelijk controleren van het kabinet. Om deze reden nam de SP tot 2009 geen deel aan de vertrouwelijke gesprekken.

Evaluatie inlichtingenwet
In 2012 vroeg de Kamer om een evaluatie van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, de Wiv, die toen tien jaar bestond. Een evaluatiecommissie onder leiding van Stan Dessens presenteerde in december haar eindrapport. De commissie pleit voor meer bevoegdheden voor de diensten, zo zou ook de internetkabel moeten kunnen worden afgetapt. Nu mogen de diensten hun data enkel uit de ether halen. Bij ruimere bevoegdheden hoort ook een strenger toezicht, meent de commissie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.