Analyse Beleidsplannen FvD

Wat wil Forum voor Democratie met de provincies? ‘Als je hiermee binnenkomt, heb je ook een verantwoordelijkheid’

Forum voor Democratie is de grote winnaar in Zuid-Holland en Noord-Brabant. Maar wat de partij van Thierry Baudet in die provincies wil, is niet duidelijk. De campagne was voornamelijk gericht op de Eerste Kamer.

Lijsttrekkers Thierry Baudet (FvD) en Henk Krol (50Plus) tijdens het slotdebat NOS Nederland Kiest voor de Provinciale Statenverkiezingen in het provinciehuis in Arnhem . Beeld ANP

De Brabantse lijsttrekker Maarten Everling van de SP in Noord-Brabant is niet alleen beduusd van het zetelverlies van zijn eigen partij (‘Dat is even schrikken’), maar hij vraagt zich bovendien af wat de monsterzege van Forum voor Democratie betekent.

Hij noemt het Brabantse succes van Baudet ‘wel bijzonder voor een partij zonder programma voor de provincie. We weten niet wat ze willen met Brabant’.

Jaap Smit (CDA), de Zuid-Hollandse commissaris van de koning, liet zich woensdagavond in vergelijkbare woorden uit. ‘Indrukwekkend’ noemt hij de uitslag van Forum voor Democratie, die ook in zijn provincie vooral een landelijke campagne heeft gevoerd niet het provinciehuis, maar de Eerste Kamer is het doel. ‘Noblesse oblige, dat is de taal die ze daar verstaan’, aldus Smit. ‘Adel verplicht. Dus als je hiermee binnenkomt, heb je ook een verantwoordelijkheid.’

Rob Roos

De uitslag in Zuid-Holland weegt zwaar door in de verkiezingen voor de Eerste Kamer, omdat deze provincie 3,6 miljoen inwoners heeft. LeefbaarRotterdam riep zijn achterban op om FvD te stemmen. Over de lijsttrekker van Forum in Zuid-Holland, Rob Roos, is weinig meer bekend dan dat hij ondernemer is in de energie- en telecomsector.

Forum is als nieuwkomer op het provinciale toneel de grote winnaar in Zuid-Holland en Noord-Brabant geworden. In Zuid-Holland lijkt de partij met 10 zetels net iets groter te zijn dan de VVD (9 zetels). In Brabant blijft de VVD met 10 zetels twee zetels groter dan FvD.

Dat was woensdagavond althans het voorlopige beeld uit de exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS.

In Gelderland zijn de verkiezingen uitgelopen op een nek-aan-nekrace tussen VVD, CDA en Forum voor Democratie. GroenLinks krijgt volgens de Gelderse prognose 6 zetels, een verdubbeling. D66 gaat er van 7 naar 4 zetels. Gelderland werd de afgelopen acht jaar bestuurd door VVD, CDA, D66 en PvdA.

Klap voor de PVV

Het succes van de partij van Thierry Baudet betekent in de provinciehuizen een grote klap voor de PVV. In Zuid-Holland daalt de partij van Geert Wilders volgens de eerste prognose van 8 naar 4 zetels. In Noord-Brabant zou de PVV nog 4 van de 7 zetels overhouden. In Gelderland daalt de PVV van 5 naar 2.

De andere winnaars volgens de exitpoll in Zuid-Holland zijn GroenLinks (van 3 naar 5) en 50Plus (van 2 naar 3) en nieuwkomer Denk (van 0 naar 2 zetels). Denk-voorman Tunahan Kuzu hoopt er nog op een derde zetel. Minder provinciale zetels zijn er voor D66 (van 7 naar 4) en de SP (van 5 naar 2).

In Noord-Brabant is er winst voor GroenLinks (van 3 naar 5). Hagar Roijackers, lijsttrekker voor GroenLinks, is opgetogen: ‘Ik ben blij dat zoveel Brabanders voor een groen en sociaal Brabant hebben gekozen.’

De Brabantse SP gaat van 9 naar 5 zetels. D66 gaat er van 7 naar 5 zetels. Denk heeft in Brabant en Gelderland geen zetels gehaald, aldus de eerste exitpoll. Brabant werd de afgelopen vier jaar bestuurd door VVD,SP, D66, en PvdA.

Lees ook:

Forum voor Democratie met monsterzege van 0 naar 10 zetels: ‘Dit had niemand durven dromen’
In Theater Figi in Zeist barst om 9 uur een overweldigend kabaal los onder de aanhangers van Forum voor Democratie. In één klap wordt de partij volgens de exitpolls de grootste in Zuid-Holland. ‘We gaan ge­schiedenis schrijven.’ 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.