Wat weten we tot nu toe over Keulen?

De aanrandingen op het stationsplein van Keulen tijdens de jaarwisseling doen de gemoederen hoog oplopen. Gaat het om criminele bendes? Of is hier sprake van asielzoekers die zich vergrijpen aan vrouwen? We zetten de feiten op een rij.

Op het stationsplein in Keulen viel een groep van zo'n duizend mannen vrouwen lastig. Er zijn tot nu toe 170 keer aangifte gedaan.Beeld afp

Hoeveel daders zijn geïdentificeerd?

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vrijdag bekendgemaakt dat de politie 31 verdachten heeft geïdentificeerd. Twee van hen zijn Duitsers, de overigen migranten. Het gaat om negen Algerijnen, acht Marokkanen, vier Syriërs, vijf Iraniërs, een Irakees, een Serviër en een Amerikaan. Achttien van hen zijn asielzoekers. Daarbovenop heeft de Duitse politie donderdagnacht twee mannen gearresteerd, jongens van 16 en 23 uit Tunesië en Marokko, maar die zijn vrijdagmiddag weer vrijgelaten wegens onvoldoende bewijs.

Wat weten we over de daders?

De 31 geïdentificeerde personen worden verdacht van diefstal en geweldpleging; drie van hen worden bovendien beschuldigd van aanranding.

Op de mobiele telefoons van de twee inmiddels vrijgelaten mannen zouden foto's en video's zijn gevonden van de aanrandingen. De politie heeft hun telefoons in beslag genomen. Daarnaast is er een briefje opgedoken met Duitse vertalingen van de Arabische teksten 'mooie borsten', 'ik wil neuken' en 'ik dood je'. Vooralsnog gaat de politie er vanuit dat dit een georganiseerde actie is van criminele bendes.

Hoeveel vrouwen hebben aangifte gedaan?

Er zijn 170 aangiftes gedaan, waarvan 117 met betrekking tot aanranding. Daaronder zijn in ieder geval twee meldingen van verkrachting. Verder zijn er zeker vijftig meldingen van diefstal. Het aantal aangiften is sinds donderdagmiddag toegenomen met 49.

Om hoeveel daders gaat het in totaal?

Dat is onbekend. De Keulse politie heeft vastgesteld dat meer dan duizend mannen zich hadden verzameld op het stationsplein, maar niet iedereen van hen heeft zich schuldig gemaakt aan een misdrijf.

Wat gebeurt er nu?

Het onderzoek wordt geleid door de Landespolizei van Noordrijn-Westfalen, de deelstaatpolitie. Omdat de politie uitgaat van organiseerde misdaad is de daarin gespecialiseerde afdeling op zaak gezet. Aanvankelijk zou die met tien man onderzoek doen naar de ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling in Keulen, maar het team is inmiddels uitgebreid tot tachtig man.

Welke gevolgen heeft de zaak voor de Duitse politiek?

Het grote moddergooien is begonnen. Politiechef Wolfgang Albers staat onder grote druk vanwege het verkondigen van leugens en halve waarheden tijdens een persconferentie. Zo verklaarde hij dat de politie tijdens de jaarwisseling de situatie onder controle had, terwijl uit een gelekt politierapport blijkt dat agenten ter plekke in paniek raakten.

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière, een goede vriend van Albers, is de politiechef publiekelijk afgevallen. Mazière wordt op zijn beurt bekritiseerd omdat hijzelf de politie kapot zou hebben bezuinigd.

Bondskanselier Angela Merkel zei de onderste steen boven te willen in het onderzoek. Ook zij is een mikpunt van kritiek, aangezien de bondskanselier in de zomer van 2015 een opendeurbeleid afkondigde voor asielzoekers. Daarop kwamen meer dan een miljoen vluchtelingen in 2015 het land binnen.

Politie machteloos

Uitgelekte politierapporten geven een totaal ander beeld van de gebeurtenissen in Keulen dan de officiële lezing. 'De situatie was absoluut niet onder controle te krijgen.'

Op sociale media circuleren allerlei filmpjes. Zijn die echt?

Duitse media hebben er vrijdag op gewezen dat er talrijke valse meldingen, verklaringen, documenten en beeldopnames worden verspreid. Zo zijn beelden van handtastelijkheden eind juni 2013 in Caïro verspreid als opnames van de aanrandingen van 1 januari in Keulen. Ander beeldmateriaal van de ongeregeldheden in Keulen van ruim een week geleden bleken opnames van vechtende migranten op het station van Boedapest begin september 2015.

Op sociale media is ook grote ophef ontstaan over een geheimhoudingsverklaring die slachtoffers van de aanranders zouden hebben moeten ondertekenen, alvorens ze in het ziekenhuis werden behandeld. De betrokken Keulse ziekenhuizen hebben verklaard dat dit onzin is.

Kunstenares Milo Moire protesteert in Keulen.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden