Wat weten we over het bloedbad in Orlando?

Zeker vijftig mensen zijn zondag om het leven gekomen toen een man het vuur opende in een gaybar in het Amerikaanse Orlando. Wat weten we tot nu toe over het bloedbad, de dader en de club?

Sacha Kester
Bezoekers van de nachtclub, buiten op straat. Beeld epa
Bezoekers van de nachtclub, buiten op straat.Beeld epa

Wat is er precies gebeurd?

De aanval begon om twee uur 's nachts, lokale tijd. Een man, gewapend met een pistool en een semi-automatisch geweer ging de gayclub Pulse binnen en begon om zich heen te schieten. Hij zou ook 'een verdacht pakketje' om zijn lichaam hebben vastgemaakt. Wat dit pakketje precies was, is onduidelijk. Er waren op dat moment ruim 300 mensen binnen.

Bezoekers sloegen op de vlucht en de dader is ook naar buiten gegaan, maar keerde daarna terug naar binnen en gijzelde een groep aanwezigen. Om vijf uur 's nachts bestormde de politie het gebouw en detoneerde 'een gecontroleerde explosie'. De schutter werd gedood.

'We waren aan het dansen in het hip-hopgedeelte toen ik schoten hoorde, bam, bam, bam, en het enige waar ik aan kon denken was duiken, maar in plaats daarvan rende ik naar buiten', zegt Joel Figueroa die in de club aanwezig was. Lees hier meer ooggetuigenverslagen.

Wat weten we van de dader?

De FBI heeft zondagavond bevestigd dat Omar Mateen de dader is, een naam die al enkele uren door Amerikaanse media werd genoemd. Mateen is een 29-jarige Amerikaan van Afghaanse afkomst uit Fort Pierce, een stad die ongeveer twee uur ten zuiden van Orlando ligt.

Mateen was een bekende van de FBI: hij is eerder door hen geïnterviewd omdat de man aan collega's zou hebben laten doorschemeren dat hij verbonden was met een jihadistische organisatie. Er is echter niets bijzonders uit het onderzoek naar voren gekomen en de zaak was gesloten. Islamitische Staat heeft ondertussen gemeld dat de aanslag door 'een IS-strijder' is uitgevoerd.

Nieuwszender NBC
heeft Seddique Mateen, de vader van Omar Mateen gesproken. Deze zegt dat Mateens' haat voor homoseksuelen een motief kan zijn geweest. Onlangs had Mateen in Miami twee mannen zien kussen waar zijn vrouw en twee kinderen bij waren en is toen erg boos geworden, aldus de vader. Seddique presenteert zijn eigen programma op de lokale zender Payam-e-Afghan in Californië, ontdekte The Washington Post. In zijn programma spreekt hij steun uit voor de Afghaanse Taliban.

Volgens zijn familie werkte Omar Mateen in de beveiliging en had hij een vergunning om wapens te dragen. Beveiligingsbedrijf G4S bevestigt dat Mateen een gewapende beveiliger was, die sinds september 2007 voor het bedrijf werkzaam was.

Mateen ging drie tot vier keer per week naar een lokale moskee. Volgens imam Syed Shafeeq Rahman van de moskee stelde Mateen zich niet sociaal op, maar waren er geen aanwijzingen dat hij er gewelddadige gedachten op nahield. De schutter kwam, vaak vergezeld door zijn zoontje, naar de moskee, en vertrok direct na het gebed weer. Hij gedroeg zich 'stil en vredig', aldus de imam.

Lees hier meer over het motief van de dader.

Mensen staan in de rij om bloed te doneren voor de slachtoffers. Beeld ap
Mensen staan in de rij om bloed te doneren voor de slachtoffers.Beeld ap

Wat weten we van de nachtclub?

Pulse is één van de grootste nachtclubs in Orlando en volgens één van de oprichters, Barbara Poma, was het 'niet zomaar een gayclub'. De plek is in 2004 opgericht om aandacht te vragen voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in de regio. Poma's broer John is overleden aan de gevolgen van aids.

'Hij groeide op in een traditionele Italiaanse familie waar men niets van homoseksualiteit moest hebben. Toen John uit de kast kwam, werd deze familie er één van acceptatie en liefde', staat er op de website van de club.

Er worden elke avond feesten met een thema georganiseerd (op de avond van het bloedbad was het Latin Night) en elke maand zijn er voorlichtingsbijeenkomsten.

Politie bij het parkeerterrein van de nachtclub Pulse. Beeld afp
Politie bij het parkeerterrein van de nachtclub Pulse.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden