Wat weten we nu over Tristan van der V.?

Wat bezielde Tristan van der V., de dader van de schietpartij in Alphen aan den Rijn? Hoe heeft het zover kunnen komen? In een persconferentie die ruim een uur duurde, beantwoordden politie, justitie en gemeente heel veel vragen. Voor wie het nog duizelt, hier de belangrijkste feiten uit de onderzoeken op een rij.

Redactie
Bloemen na het bloedbad in het winkelcentrum. Beeld anp
Bloemen na het bloedbad in het winkelcentrum.Beeld anp

Persoonlijkheid
- Van der V. heeft zich met de schietpartij niet gericht op specifieke personen of objecten.

- Hij leed aan schizofrenie van het paranoïde type en had last van steeds terugkerende depressieve stoornissen. De schizofrenie zou volgens deskundigen van doorslaggevende betekenis hebben kunnen zijn bij de schietpartij.

- Op school viel hij niet op. Na het behalen van zijn diploma had hij verschillende baantjes, vooral in magazijnen.

- Vrienden had Tristan weinig, en hij zag ze ook niet vaak. Af en toe blowde hij met ze. Zij omschreven de jongen als rustig, vriendelijk en meestal op zichzelf.

- Van der V. was zeer geïnteresseerd in occulte zaken. Hij hoorde stemmen van overleden mensen. In september vorig jaar kocht hij een Electronic Voice Phenomenom (EVP)-speler, waarmee hij geesten zou kunnen horen. Ook bezat hij een ouija-bord, dat is bedoeld om entiteiten op te roepen.

- Van der V was ook zeer spiritueel ingesteld. Hij was bezig zijn eigen Bijbel te schrijven. Hij kwam in conflict met het geloof, omdat hij het leed van de wereld niet kon rijmen met een goede God. Hij werd steeds bozer op God en wilde Hem straffen door Zijn schepselen pijn te doen.

Geweld
- Volgens de politie had Van der V. een 'fascinatie voor vuurwapens.'

- Getuigen hebben verklaard dat hij bij een ruzie wel eens dreigde om 'iedereen dood te schieten', maar dat het niet duidelijk was in hoeverre hij dat serieus meende.

- Tristan hield zich veel bezig met de slachtpartij op de Columbine High School in 1999, waarbij 12 leerlingen en een docent werden neergeschoten. Hij had veel aandacht voor het eerste slachtoffer, Rachel Scott.

- Hij bekeek op internet sites over zogenoemde 'spree shootings': schietpartijen, waarbij de dader zichzelf uiteindelijk doodschiet.

- Tristan heeft twee zelfmoordpogingen gedaan. De politie heeft in de woning van zijn ouders meerdere afscheidsbrieven gevonden. De afscheidsboodschap die hij voor het drama in het winkelcentrum achterliet, werd op zijn EVP-speler aangetroffen.

- De politie heeft geen aanwijzingen gevonden dat Van der V. bij de voorbereiding op de schietpartij is geholpen door derden. Wel waren volgens het Openbaar Ministerie meerdere mensen op de hoogte van zowel zijn psychische gesteldheid als zijn wapenbezit. Één persoon wist meer van zijn plannen voor de schietpartij. Hij wordt vervolgd.

- De voorbereiding op de schietpartij nam slechts 3,5 dag in beslag.

Wapenbezit
- Sinds 2007 was Van der V. lid van de schietvereniging waarbij ook zijn vader zit.

- Eind 2010 heeft Tristan een geweer gekocht. Afgelopen januari schafte hij daarnaast een semi-automatisch wapen en een zogenoemde 'red dot-kijker' aan, en bestelde hij meerdere magazijnen. In maart kocht hij een kogelvrij vest.

- De wapens die hij bij de schietpartij op 9 april gebruikte, vielen onder het verlof dat hem was toegewezen. Bij het aanvragen van zo'n verlof wordt onder meer gekeken naar het risico van misbruik van het wapen door de aanvrager. Ook wordt informatie over de aanvrager uit de politiesystemen gehaald. De aanvrager moet een verklaring omtrent goed gedrag hebben en minstens één jaar lid zijn van een schietvereniging. Bij Van der V. was dit alles in orde.

- Van der V. had al een keer eerder een wapenvergunning aangevraagd, maar dat werd hem geweigerd vanwege een incident met een luchtbuks in 2003. Bij de tweede aanvraag, in 2008, was dat incident verjaard.

- In 2006 is Van der V. noodgedwongen opgenomen in een ggz-inrichting. Die opname is echter niet opgemerkt bij het verlenen van de wapenvergunning. Als dit wel was gebeurd, had Van der V. een verklaring van een psychiater moeten kunnen overleggen.

Schietpartij
- Kort voor de schietpartij deed Van der V. vier bommeldingen bij de politie. De winkelcentra De Ridderhof, De Herenhof en De Aarhof moesten daardoor worden ontruimd, en het onderzoek naar de schietpartij moest tijdelijk worden stilgelegd.

- De schietpartij vond op 9 april plaats. Om 12.08 uur parkeerde hij zijn auto bij winkelcentrum De Ridderhof. Ongeveer 3,5 minuut later schoot hij een kogel door zijn hoofd.

- In de tussentijd was hij door het hele winkelcentrum gelopen, waarbij hij zes mensen doodschoot. Nog eens 16 mensen raakten gewond door zijn acties. Bij de kassa's van Albert Heijn stierf Van der V. uiteindelijk zelf.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden