Wat weten we al over de IS-strategie van Obama?

De Amerikaanse president Barack Obama maakt woensdag zijn strategie tegen de soennitische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) bekend. In een interview met het NBC-programma Meet the Press lichtte hij gisteren alvast een tipje van de sluier op.

IS-strijders in de Iraakse Anbar-provincie.Beeld ap

'Ik wil dat het Amerikaanse volk de aard van deze dreiging begrijpt en er vertrouwen in heeft dat we het kunnen aanpakken', zei Obama. In het woensdag te presenteren plan zal hij schetsen hoe hij denkt IS 'toe te takelen, zijn grondgebied te verkleinen en te verslaan'.

1. Geen grondtroepen
Obama maakte gisteren nog eens duidelijk dat hij niet voornemens is nieuwe Amerikaanse troepen naar Irak te sturen, om daar zij aan zij met het Iraakse leger en Koerdische peshmerga's deel te nemen aan de strijd tegen de jihadisten.

2. Internationale coalitie
Ook zei Obama dat de Verenigde Staten het niet in hun eentje zullen opnemen tegen IS, maar als onderdeel van een internationale coalitie. Die bestaat, zo werd vorige week tijdens de NAVO-top bekend, uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Denemarken, Turkije, Polen, Canada en Australië.

De luchtaanvallen op IS-doelen in het noorden van Irak worden ondertussen gewoon voortgezet. Gisterochtend nog werden vier luchtaanvallen uitgevoerd bij een Iraakse stuwdam in de rivier de Eufraat, die werd bedreigd door IS. De jihadisten zijn inmiddels teruggedreven.

3. Luchtaanvallen uitbreiden
Leden van het Amerikaanse Congres dringen erop aan dat de luchtaanvallen worden uitgebreid tot de gebieden in Syrië die in handen zijn van IS. Obama heeft zijn militaire adviseurs gevraagd de mogelijkheden daartoe te onderzoeken. De president kreeg veel kritiek toen hij vorige maand desgevraagd zei nog geen strategie tegen IS te hebben.

Een bekende Republikeinse senator, Ted Cruz, zei dit weekeinde dat de president de dreiging van IS onderschat. Er zou volgens hem allang een overweldigende campagne gestart moeten zijn om IS uit te schakelen.

De in het Midden-Oosten roemruchte ex-minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger (91) relativeerde de invloed van IS zaterdag bij de NPR (National Public Radio). Hij zei dat de jihadisten 'avonturiers zijn met een gewelddadige ideologie, maar nog geen strategische realiteit vormen en nog lang niet zo'n groot probleem als Iran zijn'.

Obama wil de Islamitische Staat 'toetakelen, zijn grondgebied verkleinen en verslaan'.Beeld ap
Een lid van de Iraakse strijdkrachten schiet op doelwitten van de Islamitische Staat.Beeld reuters

4. Arabische Liga biedt helpende hand
De Arabische Liga gaat 'alle noodzakelijke maatregelen' nemen om Islamitische Staat te bestrijden. De ministers van Buitenlandse Zaken van de 22 lidstaten tellende organisatie, gisteren bijeen in Caïro, hebben een resolutie van die strekking aangenomen. Het terrorisme zal 'militair, politiek, economisch en cultureel' worden aangepakt, aldus de verklaring.

Ook ondersteunen de lidstaten alle internationale en regionale pogingen om IS en andere militante groepen te bestrijden. De secretaris-generaal van de Arabische Liga, de Egyptische diplomaat Nabil Elaraby, had voorafgaand aan de zitting zijn ongenoegen geventileerd over de laksheid van de Arabische wereld in het aanpakken van 'kankerachtige en terroristische' groeperingen als IS. Ook sprak hij telefonisch met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

Beeld belga
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden